Rewelacyjne ciasto, w którym ukryty smak szpinaku idealnie
komponuje się z lekko kwaskowymi owocami. Warstwa jogurtowa z dodatkiem
orzeźwiających, zdrowych malin i jagód tworzy ze szpinakiem paletę barw i
smaków. Ciasto jest świetnym pomysłem na lekki, owocowy deser na bazie jogurtu
naturalnego. Bądźmy fit na wiosnę tylko z Hortex :)
Składniki:
Ciasto szpinakowe:
450g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku Hortex
330g mąki pszennej
200g cukru
250ml oleju
4 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa jogurtowo-owocowa:
800g gęstego jogurtu naturalnego
200g serka homogenizowanego waniliowego
5 łyżek cukru pudru
4 łyżki żelatyny
6g ekstraktu naturalnego waniliowego
280g mrożonych malin Hortex
280g mrożonych jagód leśnych Hortex
1 galaretka krystaliczna
Dekoracja:
jagody i maliny Hortex do dekoracji
5 łyżek bitej śmietany do obsmarowania boków (można pominąć)
Wykonanie:
1. Ciasto szpinakowe:
Szpinak rozmrozić, odcisnąć wodę i zmiksować blenderem żeby
jeszcze bardziej go rozdrobnić. Białka
ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier, ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać
olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szpinak, cały czas
miksować. Ciasto przełożyć do okrągłej formy o średnicy 23cm wyłożonej papierem
do pieczenia i wysmarowanej masłem. Piec
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut. Po tym czasie
wystudzić ciasto, a następnie przekroić na 3 części. Najcieńszą warstwę ciasta
pokruszyć i zostawić na wierzch do posypania.
2. Masa jogurtowo-owocowa:
Galaretkę rozpuścić w 75ml wrzątku, pozostawić do wystygnięcia. Po
tym czasie galaretkę wlać po równo do dwóch miseczek. Do jednej miseczki dodać rozmrożone maliny, a do
drugiej rozmrożone jagody, dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego
stężenia. Żelatynę zalać 5 łyżkami wody,
wymieszać i odstawić do napęcznienia. Po tym czasie podgrzać 5 łyżek wody,
dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Jogurt
wymieszać z serkiem, dodać cukier, naturalny ekstrakt waniliowy, rozpuszczoną
żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Masę wlać w równych ilościach do
miseczek z owocami i dokładnie wymieszać.
3. Na pierwszy blat ciasta szpinakowego wyłożyć masę
jogurtowo-jagodową, przykryć drugim blatem szpinakowym, wylać masę jogurtowo-malinową i posypać rozkruszonym ciastem.
Boki ciasta obsmarować bitą śmietaną i obsypać pokruszonym ciastem szpinakowym.
Wierzch udekorować malinami i jagodami.
Wiosna już za rogiem. Przywołaj ją do swojej kuchni pełnym kolorów, zdrowym menu!
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda te ciasto :)) mniam!
OdpowiedzUsuńooooo jakie pyszniutkie <3
OdpowiedzUsuńPysznie tu u Ciebie) ))
OdpowiedzUsuńCudo :)
OdpowiedzUsuńprezentuje się przewspaniale! :)
OdpowiedzUsuńtakiego przepisu szukałam, jest lekko i pysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, bajkowy tort :)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu upiec to ciasto, kiedyś jadłam u koleżanki i mi nie zasmakował krem do niego, ale w sumie czemu mam dyskwalifikować ciasto tylko z tego powodu:) A u Ciebie jest jogurtowy krem z owocami to będzie mi smakował.
OdpowiedzUsuńPyszneeeeee .... :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto, polecam w 100% :) wypróbowane
OdpowiedzUsuńRewelacja ....
OdpowiedzUsuńPyszne :)
OdpowiedzUsuń