Jajko
w formie przekąski stanowi ważny element mojej świątecznej kuchni. Wygląda oryginalnie, ale składa się z podstawowych, ogólnodostępnych
składników. Stało się przysmakiem moich gości i hitem świątecznego menu. Pasta jest także idealnym smarowidłem do pieczywa lub krakersów.
Składniki:
4
jajka
50g
filecików anchois
2
łyżki szczypiorku
8
łyżek tartego żółtego sera
3
łyżki majonezu
pieprz
świeżo mielony
Wykonanie:
1. Jajka
ugotować na twardo, obrać ze skorupki i odciąć 1/3 górnej jego części.
2. Z
każdego jajka wydrążyć żółtko.
3. Odciętą
część jajek, żółtka, posiekany szczypiorek, 4 fileciki anchois, żółty ser
starty na tarce o małych oczkach, majonez i szczyptę pieprzu miksować blenderem
do postaci pasty.
4. Łódeczki
z białka napełnić przygotowaną pastą.
5. Udekorować na wierzchu paskami filecików anchois.
Smakowicie wygląda
OdpowiedzUsuń