Moja
propozycja szybkiej w przygotowaniu, imprezowej potrawy, w której główną rolę
odgrywa polędwiczka i szpinak. Wszystko to łączy się idealnie z wyrazistą fetą
tworząc aromatyczną, lekką i bardzo smaczną przystawkę lub danie obiadowe.
Składniki:
700g
polędwiczek wieprzowych (2 sztuki)
tymianek
sól
pieprz
Farsz:
450g
mrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex
50g
sera feta
1
duża cebula
2
ząbki czosnku
2
łyżki masła
szczypta
gałki muszkatołowej
olej
pieprz
sól
Wykonanie:
1. Polędwiczki
oczyścić z błon i za pomocą długiego, cienkiego noża wykonać na jej całej
długości nacięcie, tak aby powstała kieszonka. Następnie oprószyć solą,
pieprzem, natrzeć tymiankiem i odstawić na około 30 minut.
2. Farsz:
Drobno
posiekaną cebulę i ząbki czosnku podsmażyć na maśle, dodać rozmrożony szpinak i
smażyć całość na wolnym ogniu. Następnie dodać pokrojony w małą kostkę ser feta
i wszystko wymieszać. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą, pieprzem i
ponownie całość dokładnie wymieszać.
3. Każdą polędwiczkę nadziać szpinakowym farszem, związać sznurkiem, obsmażyć na rozgrzanej oliwie i przełożyć do
naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec
przez około 25 minut.
bardzo smaczna polędwiczka :)
OdpowiedzUsuńPyszna :)
OdpowiedzUsuń