piątek, 23 marca 2018

Polędwiczka nadziana szpinakowym farszem


Moja propozycja szybkiej w przygotowaniu, imprezowej potrawy, w której główną rolę odgrywa polędwiczka i szpinak. Wszystko to łączy się idealnie z wyrazistą fetą tworząc aromatyczną, lekką i bardzo smaczną przystawkę lub danie obiadowe.

Składniki:

700g polędwiczek wieprzowych (2 sztuki)
tymianek
sól
pieprz

Farsz:
450g mrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex
50g sera feta
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
szczypta gałki muszkatołowej
olej
pieprz
sól

Wykonanie:

1. Polędwiczki oczyścić z błon i za pomocą długiego, cienkiego noża wykonać na jej całej długości nacięcie, tak aby powstała kieszonka. Następnie oprószyć solą, pieprzem, natrzeć tymiankiem i odstawić na około 30 minut.

2. Farsz:
Drobno posiekaną cebulę i ząbki czosnku podsmażyć na maśle, dodać rozmrożony szpinak i smażyć całość na wolnym ogniu. Następnie dodać pokrojony w małą kostkę ser feta i wszystko wymieszać. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą, pieprzem i ponownie całość dokładnie wymieszać.

3. Każdą polędwiczkę nadziać szpinakowym farszem, związać sznurkiem,  obsmażyć na rozgrzanej oliwie i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 25 minut.











2 komentarze:

  1. Kasia Gotuję od zaraz26 marca 2018 13:24

    bardzo smaczna polędwiczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Barbara Kalińska Należy do grupy Torty ciasta i ciasteczka8 kwietnia 2018 23:55

    Pyszna :)

    OdpowiedzUsuń