czwartek, 22 marca 2018

Wielkanocne jajka galaretki z filetem z pstrąga i warzywami


Zimna przystawka z galaretki w kształcie jajka, z filetem z pstrąga i warzywami nie tylko świetnie smakuje, ale z pewnością będzie zarówno hitem jak i efektowną ozdobą Wielkanocnego stołu.

Składniki:

350g fileta z pstrąga
1/2 cytryny
500ml bulionu warzywnego
1 szklanka zielonego groszku (może być mrożony)
150g ugotowanej marchewki
1 puszka kukurydzy
4 łyżeczki żelatyny
sól
pieprz
15 skorupek po jajkach

Wykonanie:

1. Filet z pstrąga umyć, osuszyć i pozbawić skóry. Następnie skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i pokroić w małą kostkę 2 cm x 2 cm, odstawić na około 30 minut. Po tym czasie plastry pstrąga przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem i wyłożoną folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Następnie pozostawić do wystudzenia.

2. Galareta:
Bulion zagotować, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia żelatyny, a następnie wystudzić.

3. Zielony groszek ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, marchew pokroić w drobną kostkę, a kukurydzę odsączyć z zalewy.

4. Skorupki po jajkach. Jajka umyć, następnie w szerszym końcu jajka zrobić delikatnie nożem dziurę. Najlepiej takie skorupki zbierać przy okazji przygotowywania innych dań. Skorupki dokładnie umyć, następnie zalać je zimną wodą, zagotować i gotować przez około 5 minut. Wyciągnąć ostrożnie z wody i osuszyć. Tak wyparzone skorupki można przechowywać bardzo długo.

4. Skorupki po jajkach kolejno napełnić: marchew, zielony groszek, pstrąg, kukurydza, a na samym końcu zalać bulionem warzywnym i wstawić do lodówki na około 3-5 godzin. Po tym czasie obrać jak zwykłe ugotowane jajko.




2 komentarze:

  1. Czesława z grupy Gotujmy23 marca 2018 17:02

    No chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Magdalena Piet23 marca 2018 17:03

    wyglądają kapitalnie takie jajeczka :)

    OdpowiedzUsuń