Zimna
przystawka z galaretki w kształcie jajka, z filetem z pstrąga i warzywami nie
tylko świetnie smakuje, ale z pewnością będzie zarówno hitem jak i efektowną
ozdobą Wielkanocnego stołu.
Składniki:
350g
fileta z pstrąga
1/2
cytryny
500ml
bulionu warzywnego
1
szklanka zielonego groszku (może być mrożony)
150g
ugotowanej marchewki
1
puszka kukurydzy
4
łyżeczki żelatyny
sól
pieprz
15 skorupek po jajkach
Wykonanie:
1. Filet
z pstrąga umyć, osuszyć i pozbawić skóry. Następnie skropić sokiem z cytryny,
oprószyć solą, pieprzem i pokroić w małą kostkę 2 cm x 2 cm, odstawić na około
30 minut. Po tym czasie plastry pstrąga przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem
i wyłożoną folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i
piec około 20 minut. Następnie pozostawić do wystudzenia.
2. Galareta:
Bulion
zagotować, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia żelatyny, a
następnie wystudzić.
3. Zielony
groszek ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, marchew pokroić w drobną
kostkę, a kukurydzę odsączyć z zalewy.
4. Skorupki
po jajkach. Jajka umyć, następnie w szerszym końcu jajka zrobić delikatnie nożem
dziurę. Najlepiej takie skorupki zbierać przy okazji przygotowywania innych dań.
Skorupki dokładnie umyć, następnie zalać je zimną wodą, zagotować i gotować
przez około 5 minut. Wyciągnąć ostrożnie z wody i osuszyć. Tak wyparzone
skorupki można przechowywać bardzo długo.
4. Skorupki po jajkach kolejno napełnić: marchew, zielony groszek, pstrąg, kukurydza,
a na samym końcu zalać bulionem warzywnym i wstawić do lodówki na około 3-5
godzin. Po tym czasie obrać jak zwykłe ugotowane jajko.
No chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńwyglądają kapitalnie takie jajeczka :)
OdpowiedzUsuń