Moja wersja tradycyjnego, niskiego,
słodkiego ciasta kuchni polskiej, pieczonego w okresie Wielkanocy, z kruchym
spodem pokrytym orzeźwiającą malinową konfiturą, która idealnie komponuje się z
warstwą białej czekolady. Wielkanocny mazurek to również piękna ozdoba
świątecznego stołu.
Składniki:
Ciasto:
250g
mąki pszennej
125g
masła ekstra
4
łyżki cukru pudru
1
jajko
1/4
łyżeczki proszku do pieczenia
masło
do wysmarowania formy
Wypełnienie
mazurka:
200g
konfitury z malin
100g
białej czekolady
100ml
śmietany 30%
1
łyżka masła
Dekoracja:
płatki
migdałowe
czekoladowe
jajka
Wykonanie:
1. Ciasto:
Mąkę
przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, masło i wszystko
posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść i dokładnie zagnieść na jednolite
ciasto. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wyłożyć dno formy u
mnie o kształcie jaja, wysmarowanej masłem. Z pozostałej części ciasta
uformować dekoracyjny brzeg w postaci zrolowanego wałka ciasta, odgniecionego
końcem widelca . Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30
minut.
2. Konfiturę
z malin przełożyć do rondelka, podgrzać aż do zagotowania, chwilę gotować, a
następnie gorącą wylać na spód mazurka i pozostawić do wystudzenia.
3. Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamaną na kostki czekoladę i
wymieszać do rozpuszczenia. Następnie zmiksować blenderem, dodać masło,
dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego wystudzenia. Następnie wylać na konfiturę malinową i
wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie wierzch mazurka udekorować świątecznymi
napisami, płatkami migdałowymi i czekoladowymi jajkami.
Po świątecznej uczcie lub w trakcie proponuję jedną pastylkę Espumisan Max – wyrób medyczny CE, który skutecznie zmniejsza wzdęcia oraz uczucie ucisku i pełności w jamie brzusznej, abyście mogli w pełni cieszyć się chwilami z bliskimi, czuć komfortowo, nawet po sytym posiłku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz