Kolorowe
słodkości w kształcie Wielkanocnych jajek z pewnością zainteresują wszystkich
gości świątecznego stołu, a w szczególności tych najmłodszych. Piankowym
pisankom nikt nie jest w stanie się oprzeć.
Składniki:
200g
mleka zagęszczonego niesłodzonego
1/2
galaretka agrestowa
1/2 galaretka truskawkowa
1/2
galaretka cytrynowa
Polewa:
170g
białej czekolady
1
łyżka masła
3
łyżki śmietany 30%
wiórki
kokosowe
około
20 wydmuszek jajka
Wykonanie:
1. Każdą z
galaretek w osobnym naczyniu zalać 125ml wrzątku, dobrze wymieszać żeby galaretka
całkowicie się rozpuściła, a następnie pozostawić do wystudzenia.
2. Schłodzone mleko
zmiksować na najwyższych obrotach około 4 minuty (żeby lekko zgęstniało i się
napowietrzyło).
3. Następnie do
każdej z galaretek wlać 1/3 masy mlecznej i dokładnie, energicznie wymieszać.
4. Wydmuszki:
Robiąc wydmuszki należy pamiętać aby otwór zrobić po szerszej stronie jajka.
Następnie wydmuszki oczyścić, zalać wrzątkiem, wyparzyć i pozostawić do
całkowitego wysuszenia.
5. Wydmuszki
kolejno napełnić na zmianę kolorowymi galaretkami. Napełnione wstawić do
lodówki na 2 godziny. Po tym czasie obrać jak zwykłe ugotowane jajko.
6. Polewa:
Czekoladę połamać na mniejsze części,
przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy.
7. Każde jajko obtoczyć w polewie, a następnie w wiórkach
kokosowych i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Świetny pomysł dla najmłodszych :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Kiedyś, gdy będę mieć dzieci, to na pewno będę im tworzyć takie cuda <3
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam w wolnej chwili na swojego bloga kulinarnego, ostatnimi czasy powstał domowy Kopiec Kreta - niebio w gębie! <3
https://bitasmietanka.blogspot.com