piątek, 23 marca 2018

Wielkanocna jajeczna sałatka na krakersach


Rewelacyjna, prosta i szybka w przygotowaniu Wielkanocna sałatka, którą podaję w formie przystawki lub świątecznej przekąski.

Składniki:

40szt krakersów cebulowych
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
5 jajek
120g żółtego sera
2 kiszone ogórki
9 łyżek majonezu
1 pęczek szczypiorku
pieprz

Wykonanie:

1. Ser i ogórki zetrzeć osobno na tarce o grubych oczkach. Z ogórków odlać powstały sok. Następnie wymieszać ser i ogórki z 4 łyżkami majonezu.

2. Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Obrać i oddzielić białka od żółtek. Białka i żółtka osobno zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do białek dodać 2 łyżki majonezu doprawić pieprzem i dokładnie wymieszać.

3. Drobno posiekać szczypiorek, a tuńczyka odsączyć z sosu, rozgnieść widelcem, doprawić pieprzem i wymieszać z 1 łyżką majonezu.

4. Składanie sałatki:
Na talerzu ułożyć z krakersów prostokąt o wymiarach 5 x 2 (10 krakersów na każdą warstwę). Na krakersy wyłożyć masę serową z ogórkiem, przykryć drugą warstwą krakersów, następnie wyłożyć masę z tuńczyka, przykryć trzecią warstwą krakersów, wyłożyć masę z białek, przykryć ostatnią warstwą krakersów. Wierzch posmarować 2 łyżkami majonezu, posypać startymi żółtkami i szczypiorkiem. Wstawić do lodówki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz