Rewelacyjna,
prosta i szybka w przygotowaniu Wielkanocna sałatka, którą podaję w formie
przystawki lub świątecznej przekąski.
Składniki:
40szt
krakersów cebulowych
2
puszki tuńczyka w sosie własnym
5
jajek
120g
żółtego sera
2
kiszone ogórki
9
łyżek majonezu
1
pęczek szczypiorku
pieprz
Wykonanie:
1. Ser
i ogórki zetrzeć osobno na tarce o grubych oczkach. Z ogórków odlać powstały
sok. Następnie wymieszać ser i ogórki z 4 łyżkami majonezu.
2. Jajka
ugotować na twardo i ostudzić. Obrać i oddzielić białka od żółtek. Białka i
żółtka osobno zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do białek dodać 2 łyżki
majonezu doprawić pieprzem i dokładnie wymieszać.
3. Drobno
posiekać szczypiorek, a tuńczyka odsączyć z sosu, rozgnieść widelcem, doprawić
pieprzem i wymieszać z 1 łyżką majonezu.
4. Składanie
sałatki:
Na talerzu ułożyć z krakersów prostokąt o wymiarach 5 x 2 (10 krakersów na
każdą warstwę). Na krakersy wyłożyć masę serową z ogórkiem, przykryć drugą
warstwą krakersów, następnie wyłożyć masę z tuńczyka, przykryć trzecią warstwą
krakersów, wyłożyć masę z białek, przykryć ostatnią warstwą krakersów. Wierzch
posmarować 2 łyżkami majonezu, posypać startymi żółtkami i szczypiorkiem.
Wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz