wtorek, 20 marca 2018

Wielkanocna babka z koperkową galaretą, jajkiem, szynką i warzywami


Zimna, kolorowa przystawka z galaretki w kształcie świątecznej babki z szynką, jajkiem i warzywami nie tylko świetnie smakuje, ale z pewnością będzie efektowną ozdobą Wielkanocnego stołu.

Składniki:

3 jajka
300g szynki konserwowej
150g zielonego groszku (może być mrożony)
140g ugotowanej marchewki
150g kukurydzy konserwowej
8 łyżeczek żelatyny
1200ml bulionu drobiowego
3 łyżki posiekanego świeżego koperku
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Koperkowa galareta:
Bulion drobiowy zagotować, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia żelatyny. Następnie wystudzić, dodać koper, doprawić solą i pieprzem.

2. Zielony groszek ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, marchew i szynkę pokroić w małą kostkę. Jajka ugotować na twardo, następnie obrać i pokroić w plastry.

3. Formę babki o pojemności 1,5l kolejno napełnić warstwami:
1/2  marchewki,  1/2  zielonego groszku, 1/2 kukurydzy, 1/2 szynki zalać 1/3 bulionu drobiowego i wstawić do lodówki na około 30 minut, następnie ułożyć plastry jajek, resztę szynki, zalać 1/3 bulionu i ponownie wstawić do lodówki, na samym końcu ułożyć resztę warzyw i zalać resztą bulionu. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny.




17 komentarzy:

  1. Bozena Bujnicka20 marca 2018 17:28

    Piękna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tasja Foras-Hrecińska20 marca 2018 17:54

    Wygląda obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Elżbieta Szuba Należy do grupy Przepisy z serca domu20 marca 2018 18:02

    Super pomysł muszę tak zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Barbara Janik Należy do grupy Co dziś pichcimy?20 marca 2018 18:52

    Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lilla Michalak Należy do grupy Co dziś pichcimy?20 marca 2018 19:58

    Wygląda oszałamiająco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy pomysł na świąteczną galaretę. Jak zrobiłam po raz pierwszy, goście byli zachwyceni. Super prezentuje się na Wielkanocnym stole, ale również szybko z niego znika.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wioletta Nogala Należy do grupy Co dziś pichcimy?20 marca 2018 23:02

    Cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł. Wygląda apetycznie i juz mam inspiracje;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudo nigdy bym nie wpadła na taki pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy ona tak ładnie wychodzi z foremki? Wygląda cudnie ��

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeśli będą problemy, czego nie przewiduję :) można przed wyjęciem zanurzyć formę na chwilę w gorącej wodzie :]

    OdpowiedzUsuń
  12. Zenia Myśków6 kwietnia 2019 14:07

    Kiedyś taką zrobiłam.Teraz to mi się nie chce bawić na pomysły smakołyków.

    OdpowiedzUsuń
  13. Maciej Piotrowski6 kwietnia 2019 14:08

    Super wygląda może kiedyś zrobię hi hi

    OdpowiedzUsuń
  14. Małgorzata Harz15 kwietnia 2019 16:37

    Piękna :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobię taką.Wygląda rewelacyjnie. Super pomysł 😀

    OdpowiedzUsuń