Klasyczny sernik z likierem jajecznym z
wyczuwalną nutą alkoholowej brandy i delikatnym posmakiem wanilii to ciekawa
propozycja Wielkanocnego wypieku, którego nie może zabraknąć na świątecznym
stole.
Składniki:
Spód:
120g masła
170g mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1kg białego sera (trzykrotnie mielonego)
150g masła
5 jajek
170g cukru pudru
4 łyżki budyniu śmietankowego
1 szklanka likieru jajecznego
Polewa:
300ml likieru jajecznego
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanka wody
3 łyżki startej białej czekolady
Wykonanie:
1. Spód:
Masło pokroić w kostkę, przełożyć do
miski, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier i
żółtko. Wszystkie składniki połączyć mieszając mikserem na wysokich obrotach do
postaci kruszonki. Na dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do
pieczenia wysypać kruszonkę, rozprowadzić i ugnieść dłonią na całej
powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około
12-15 minut.
2. Masa serowa:
Białka oddzielić od żółtek.
Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać żółtka,
następnie partiami dodać ser cały czas ucierając aby masa serowa stała się
puszysta i gładka. Pod koniec ucierania dodać budyń, likier jajeczny i
ubitą na sztywno pianę z białek. Całość dokładnie wymieszać.
3. Masę serowa wylać na
podpieczony spód, wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut. Po tym czasie pozostawić do
wystudzenia.
4. Polewa:
Żelatynę zalać połową zimnej wody aby
napęczniała. Następnie zalać resztą gorącej wody, dokładnie wymieszać i lekko
wystudzić. Po tym czasie do żelatyny dodać likier jajeczny i całość dokładnie
wymieszać.
5. Wierzch
wystudzonego sernika polać polewą i
udekorować startą czekoladą.
Pewnie pyszne, ciekawa jestem jak smakuje sernik z ajerkoniakiem :)
OdpowiedzUsuńUważam, że w każdym cieście dodatek ajerkoniaku, likieru czy innego alkoholu daje ciekawy, niepowtarzalny smak :)
OdpowiedzUsuń