wtorek, 20 marca 2018

Sernik z likierem jajecznym


Klasyczny sernik z likierem jajecznym z wyczuwalną nutą alkoholowej brandy i delikatnym posmakiem wanilii to ciekawa propozycja Wielkanocnego wypieku, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole.

Składniki:

Spód:
120g masła
170g mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
1kg białego sera (trzykrotnie mielonego)
150g masła
5 jajek
170g cukru pudru
4 łyżki budyniu śmietankowego
1 szklanka likieru jajecznego

Polewa:
300ml likieru jajecznego
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanka wody
3 łyżki startej białej czekolady

Wykonanie:

1. Spód:
Masło pokroić w kostkę, przełożyć do miski, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier i żółtko. Wszystkie składniki połączyć mieszając mikserem na wysokich obrotach do postaci kruszonki. Na dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia wysypać kruszonkę, rozprowadzić i ugnieść dłonią na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 12-15 minut.

2. Masa serowa:
Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać żółtka, następnie partiami dodać ser cały czas ucierając aby masa serowa stała się puszysta i gładka. Pod koniec ucierania dodać budyń, likier jajeczny i ubitą na sztywno pianę z białek. Całość dokładnie wymieszać.

3. Masę serowa wylać na podpieczony spód, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.

4. Polewa:
Żelatynę zalać połową zimnej wody aby napęczniała. Następnie zalać resztą gorącej wody, dokładnie wymieszać i lekko wystudzić. Po tym czasie do żelatyny dodać likier jajeczny i całość dokładnie wymieszać.

5. Wierzch wystudzonego sernika polać polewą  i udekorować startą czekoladą.




2 komentarze:

  1. Pewnie pyszne, ciekawa jestem jak smakuje sernik z ajerkoniakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uważam, że w każdym cieście dodatek ajerkoniaku, likieru czy innego alkoholu daje ciekawy, niepowtarzalny smak :)

    OdpowiedzUsuń