wtorek, 20 marca 2018

Drobiowe szaszłyki z kolorową papryką i kolbami kukurydzy


Warzywno - drobiowe szaszłyki to świetna propozycja dla fanów kurczaka, który w połączeniu ze świeżymi, kolorowymi warzywami smakuje rewelacyjnie. To ciekawy pomysł na szybki, pełnowartościowy obiad.

Składniki:

600g fileta z kurczaka
2 kolby kukurydzy
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
2 cebule czerwone
przyprawa do kurczaka
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Filet z kurczaka umyć, pokroić na 30 kawałków, oprószyć przyprawą do kurczaka. Odstawić na około 20 minut.

2.Czerwoną i zieloną paprykę pokroić na 10 kawałków.

3. Cebulę obrać i pokroić na 10  plastrów.

4. Kolby kukurydzy, ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie wystudzić i pokroić na 15 kawałków o grubości 1-1,5 cm.

5. Składniki nabijać na patyki do szaszłyków według kolejności: kukurydza, filet, cebula czerwona, filet, zielona papryka, czerwona papryka, filet, kukurydza, filet, czerwona papryka, zielona papryka, filet, cebula czerwona, filet, kukurydza.

6. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez około 30-35 minut. Szaszłyki również można upiec na grillu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz