sobota, 17 marca 2018

Jajka z nutą szczypiorku faszerowane brokułem


Jajka na twardo faszerowane masą z brokułu, posypane pachnącym świeżym szczypiorkiem z pewnością będą hitem Wielkanocnego śniadania. Sprawdzą się również w roli jajecznej imprezowej przekąski.

Składniki:

6 jajek
260g brokułu
4 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól morska
świeżo mielony pieprz

Wykonanie:

1. Jajka ugotować, ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na pół. Żółtka wyjąć delikatnie za pomocą łyżeczki i przełożyć do miseczki, a białka ułożyć na półmisku.

2. Brokuł umyć, podzielić na różyczki, ugotować al dente  w lekko osolonym wrzątku, a następnie odcedzić i wystudzić.

3. Brokuł rozgnieść widelcem, dodać szczypiorek, jogurt, majonez, żółtka i całość dokładnie zmiksować blenderem. Następnie doprawić solą i pieprzem.

4. Farsz umieścić w dekoratorze, nafaszerować połówki białek i posypać szczypiorkiem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz