Jajka na twardo
faszerowane masą z brokułu, posypane pachnącym świeżym szczypiorkiem z
pewnością będą hitem Wielkanocnego śniadania. Sprawdzą się również w roli
jajecznej imprezowej przekąski.
Składniki:
6
jajek
260g
brokułu
4
łyżki posiekanego szczypiorku
1
łyżka majonezu
1
łyżka jogurtu naturalnego
sól
morska
świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
1. Jajka ugotować, ostudzić, obrać i
przekroić wzdłuż na pół. Żółtka wyjąć delikatnie za pomocą łyżeczki i przełożyć
do miseczki, a białka ułożyć na półmisku.
2. Brokuł umyć, podzielić na różyczki,
ugotować al dente w lekko osolonym
wrzątku, a następnie odcedzić i wystudzić.
3. Brokuł rozgnieść widelcem, dodać
szczypiorek, jogurt, majonez, żółtka i całość dokładnie zmiksować blenderem.
Następnie doprawić solą i pieprzem.
4. Farsz umieścić w dekoratorze, nafaszerować połówki
białek i posypać szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz