czwartek, 8 marca 2018

Sałatka grecka


Tradycyjna grecka sałatka ze świeżych, soczystych, grubo krojonych warzyw, wyrazistych w smaku czarnych oliwek i sera fety, który jest uważany za najlepszy kulinarny wynalazek greckiej kuchni. Całość skropiona aromatycznym dressingiem smakuje rewelacyjnie i znakomicie komponuje się z każdym rodzajem mięsa.

Składniki:

1 sałata lodowa
3 pomidory
2 ogórki
2 czerwone małe cebule
160g czarnych oliwek
300g sera feta

Dressing:
3 łyżki octu winnego
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki wody
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka oregano
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Sałatę umyć i porwać na dowolne kawałki.

2. Pomidory pokroić na ósemki, ogórka na półplasterki, a cebulę w piórka.

3. Ser feta pokroić w kostkę.

4. Sos:
Dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu i doprawić solą i pieprzem.

5. Sałatę przełożyć do dużej miski, dodać pomidory, ogórki, cebulę, oliwki i ser feta. Całość wymieszać i polać przygotowanym dressingiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz