Tradycyjna
grecka sałatka ze świeżych, soczystych, grubo krojonych warzyw, wyrazistych w
smaku czarnych oliwek i sera fety, który jest uważany za najlepszy kulinarny wynalazek greckiej kuchni. Całość skropiona aromatycznym
dressingiem smakuje rewelacyjnie i znakomicie komponuje się z każdym rodzajem mięsa.
Składniki:
1
sałata lodowa
3
pomidory
2
ogórki
2
czerwone małe cebule
160g
czarnych oliwek
300g
sera feta
Dressing:
3
łyżki octu winnego
1
łyżeczka soku z cytryny
3
łyżki wody
5
łyżek oliwy z oliwek
1
łyżka oregano
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Sałatę
umyć i porwać na dowolne kawałki.
2. Pomidory
pokroić na ósemki, ogórka na półplasterki, a cebulę w piórka.
3. Ser
feta pokroić w kostkę.
4. Sos:
Dokładnie
wymieszać wszystkie składniki sosu i doprawić solą i pieprzem.
5. Sałatę przełożyć do dużej miski, dodać pomidory, ogórki, cebulę, oliwki i
ser feta. Całość wymieszać i polać przygotowanym dressingiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz