piątek, 16 marca 2018

Sałatka z indykiem, rukolą i suszoną morwą białą


Delikatna sałatka z miękkiego, soczystego indyka, wyrazistej w smaku rukoli i słonego sera, które idealnie komponują się z chrupiącą, słodką suszoną morwą, świeżą gruszką i orzeźwiającym miodowym dressingiem z dużą ilością soku z limonki.

Składniki:

350g fileta z indyka
60g suszonej morwy białej
60g rukoli
2 gruszki
180g sera fety
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżki oleju kokosowego
sól
pieprz

Dressing:
6 łyżek soku z limonki
3 łyżki miodu

Wykonanie:

1. Filet z indyka umyć, pokroić w większą kostkę, oprószyć solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i słodką papryką, odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na oleju kokosowym.

2. Rukolę umyć i osuszyć.

3. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w większe paski.

4. Ser feta pokroić w kostkę.

5. Dressing:
Sok z limonki dokładnie wymieszać z miodem.

6. Na talerzu rozłożyć rukolę, ułożyć kawałki gruszki, fileta z indyka, ser feta i posypać suszoną morwą białą. Na końcu polać słodko-kwaśnym dressingiem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz