Delikatna sałatka z miękkiego,
soczystego indyka, wyrazistej w smaku rukoli i słonego sera, które idealnie
komponują się z chrupiącą, słodką suszoną morwą, świeżą gruszką i orzeźwiającym
miodowym dressingiem z dużą ilością soku z limonki.
Składniki:
350g fileta z indyka
60g suszonej morwy białej
60g rukoli
2 gruszki
180g sera fety
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżki oleju kokosowego
sól
pieprz
Dressing:
6 łyżek soku z limonki
3 łyżki miodu
Wykonanie:
1. Filet z indyka umyć, pokroić w większą
kostkę, oprószyć solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i słodką papryką,
odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na oleju kokosowym.
2. Rukolę umyć i osuszyć.
3. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i
pokroić w większe paski.
4. Ser feta pokroić w kostkę.
5. Dressing:
Sok z limonki dokładnie wymieszać z
miodem.
6. Na
talerzu rozłożyć rukolę, ułożyć kawałki gruszki, fileta z indyka, ser feta i
posypać suszoną morwą białą. Na końcu polać słodko-kwaśnym dressingiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz