wtorek, 20 marca 2018

Tradycyjny Wielkanocny Żurek


Moja wersja tradycyjnego świątecznego żurku podawana na naszym Wielkanocnym stole. Mocno rozgrzewający, kwaśny, aromatyczny, przygotowany na bazie białej kiełbasy i pachnącej wędzonki.

Składniki:

600g białej surowej kiełbasy
2 marchewki
8 ziemniaków
1 pietruszka
20g suszonych grzybów
2 ząbki czosnku
4 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
0,5l zakwasu na żur
80g wędzonej kiełbasy
2 cebulki dymki
2 łyżki majeranku
130g śmietany 18%
sól
pieprz
olej
maggi
3 jajka

Wykonanie:

1. Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w słupki, a ziemniaki w ćwiartki.

2. Białą kiełbasę sparzyć w 1 litrze wrzątku. Następnie wyjąć kiełbasę i pokroić w 3 cm kawałki.  Suszone grzyby namoczyć w wodzie i drobno pokroić.

3. Do wywaru po kiełbasie dodać warzywa, suszone grzyby, drobno posiekany czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotować około 25 minut. Po tym czasie dodać zakwas, majeranek, sól, pieprz, kilka kropel maggi, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze 8-10 minut. Na końcu zabielić śmietaną, dodać pokrojoną białą kiełbasę i wymieszać.

4. Zasmażka: Cebulę drobno  posiekać, wędzoną kiełbasę pokroić w bardzo drobną kosteczkę, razem zeszklić na oliwie. Jajka ugotować na twardo.

5. Żurek podawać z jajkiem i zasmażką.






1 komentarz: