Moja
wersja tradycyjnego świątecznego żurku podawana na naszym Wielkanocnym stole. Mocno
rozgrzewający, kwaśny, aromatyczny, przygotowany na bazie białej kiełbasy i
pachnącej wędzonki.
Składniki:
600g białej surowej kiełbasy
2 marchewki
8 ziemniaków
1 pietruszka
20g suszonych grzybów
2 ząbki czosnku
4 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
0,5l zakwasu na żur
80g wędzonej kiełbasy
2 cebulki dymki
2 łyżki majeranku
130g śmietany 18%
sól
pieprz
olej
maggi
3 jajka
Wykonanie:
1. Marchew
i pietruszkę obrać, pokroić w słupki, a ziemniaki w ćwiartki.
2. Białą
kiełbasę sparzyć w 1 litrze wrzątku. Następnie wyjąć kiełbasę i pokroić w 3 cm kawałki. Suszone grzyby namoczyć w wodzie i drobno pokroić.
3. Do
wywaru po kiełbasie dodać warzywa, suszone grzyby, drobno posiekany czosnek,
liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotować około 25 minut. Po tym czasie
dodać zakwas, majeranek, sól, pieprz, kilka kropel maggi, dokładnie wymieszać i
gotować jeszcze 8-10 minut. Na końcu zabielić śmietaną, dodać pokrojoną białą
kiełbasę i wymieszać.
4. Zasmażka:
Cebulę drobno posiekać, wędzoną kiełbasę
pokroić w bardzo drobną kosteczkę, razem zeszklić na oliwie. Jajka ugotować na
twardo.
5. Żurek podawać z jajkiem i zasmażką.
wygląda bardzo świątecznie :)
OdpowiedzUsuń