wtorek, 20 marca 2018

Kajmakowa babka z nutą orzecha


Pulchna, rozpływająca się w ustach, delikatna i słodka kajmakowa babka z chrupiącymi orzechami to moja propozycja Wielkanocnego wypieku, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole.

Składniki:

5 jajek
350g kajmaku o smaku orzechowym
100g masła
50g cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżki soku z cytryny
150g mąki ziemniaczanej
150g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do oprószenia formy

Polewa:
60 białej czekolady
1 łyżka masła
4 łyżki kajmaku o smaku orzechowym
2 łyżki śmietany 30%
2 łyżki orzechów laskowych
3 łyżki orzechów włoskich

Wykonanie:

1. Kajmak i masło lekko podgrzać aby się rozpuściło.

2. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier wanilinowy, ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać żółtka, sok z cytryny, rozpuszczone masło z kajmakiem i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać szpatułką.

3. Gotową masę przełożyć do formy babki o pojemności 2l wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.

4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-55 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.

5. Polewa: Czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać kajmak, masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy.

6. Gotową wystudzoną babkę polać polewą kajmakową i posypać drobno posiekanymi orzechami.








5 komentarzy:

  1. Kajmak z orzechami jako baza do stworzenia babki- świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas też wszystkim smakuje ta wersja babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mariola Gotujemy :)21 marca 2018 17:13

    piękna babka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest przepyszna i szybka w wykonaniu polecam

    OdpowiedzUsuń
  5. Babeczka bardzo prosta, szybka w wykonaniu jest pyszna polecam

    OdpowiedzUsuń