Pulchna,
rozpływająca się w ustach, delikatna i słodka kajmakowa babka z chrupiącymi orzechami to moja propozycja Wielkanocnego wypieku, którego nie
może zabraknąć na świątecznym stole.
Składniki:
5 jajek
350g kajmaku o
smaku orzechowym
100g masła
50g cukru pudru
2 łyżeczki cukru
wanilinowego
2 łyżki soku z
cytryny
150g mąki
ziemniaczanej
150g mąki
pszennej
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
masło do
wysmarowania formy
bułka tarta do
oprószenia formy
Polewa:
60 białej
czekolady
1 łyżka masła
4 łyżki kajmaku
o smaku orzechowym
2 łyżki śmietany
30%
2 łyżki orzechów
laskowych
3 łyżki orzechów
włoskich
Wykonanie:
1. Kajmak i masło lekko podgrzać aby się rozpuściło.
2. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier
wanilinowy, ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać żółtka, sok z cytryny,
rozpuszczone masło z kajmakiem i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Całość dokładnie wymieszać szpatułką.
3. Gotową masę przełożyć do formy babki o pojemności 2l
wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
około 45-55 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
5. Polewa: Czekoladę
połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać kajmak, masło,
śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej
aż do uzyskania konsystencji polewy.
6. Gotową wystudzoną babkę polać polewą kajmakową i
posypać drobno posiekanymi orzechami.
Kajmak z orzechami jako baza do stworzenia babki- świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńU nas też wszystkim smakuje ta wersja babeczki :)
OdpowiedzUsuńpiękna babka :)
OdpowiedzUsuńJest przepyszna i szybka w wykonaniu polecam
OdpowiedzUsuńBabeczka bardzo prosta, szybka w wykonaniu jest pyszna polecam
OdpowiedzUsuń