Bardzo
fajny pomysł na danie obiadowe z wykorzystaniem szlachetnego mięsa wieprzowego
jakim jest polędwiczka. W moim wykonaniu prezentuję ją w ciekawym połączeniu z
bogatym w witaminy zielonym groszkiem, świeżą natką z pietruszki, aromatyczną
szynką i chrupiącymi orzeszkami.
Składniki:
700g
polędwiczek wieprzowych (2sztuki)
18
plastrów szynki szwarcwaldzkiej
tymianek
sól
pieprz
oliwa
Farsz
groszkowy:
260g
mrożonego zielonego groszku Hortex
50g
liści świeżej natki z pietruszki
1
ząbek czosnku
80ml
oliwy z oliwek
14ml
soku limonki
80g
niesolonych orzeszków ziemnych
50g
parmezanu
sól
morska
pieprz
Wykonanie:
1. Polędwiczki
oczyścić z błon i za pomocą długiego, cienkiego noża wykonać na jej całej
długości nacięcie, tak aby powstała kieszonka. Następnie oprószyć solą,
pieprzem, natrzeć tymiankiem i odstawić na około 30 minut.
2. Farsz
groszkowy:
Zielony
groszek ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku. Liście natki z pietruszki,
obrany czosnek, oliwę z oliwek, sok z limonki, orzeszki i parmezan zmiksować w
malakserze do postaci pesto. Dodać połowę ilości ugotowanego zielonego groszku
i ponownie zmiksować do postaci gładkiej pasty. Następnie dodać pozostały
zielony groszek, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
3. Polędwiczki
nafaszerować groszkowym farszem, a następnie każdą polędwiczkę owinąć plastrami
szynki szwarcwaldzkiej i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.
4. Gotowe polędwiczki podawać z młodymi ziemniaczkami i surówką ze świeżych
warzyw.
Wiosna już za rogiem. Przywołaj ją do swojej kuchni pełnym kolorów, zdrowym menu!
Pychota :)
OdpowiedzUsuńJak ładnie wiosennie wygląda :)
OdpowiedzUsuń