niedziela, 4 marca 2018

Torcik szpinakowy z kurczakiem i sosem beszamelowym


Torcik szpinakowy to moja propozycja podania makaronu rurki otoczonego ciągnącą mozzarellą, w towarzystwie szpinaku z pikantną cebulką i czosnkiem, delikatnego fileta z kurczaka i sosu beszamelowego.

Składniki:

600g mrożonego szpinaku
600g makaronu penne
350g sera mozzarella
400g fileta z kurczaka
140g sera feta
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
masło
sól
pieprz

Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
250ml mleka
2 łyżki mąki pszennej
1 żółtko
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Ser mozzarella zetrzeć na tarce i wymieszać z ciepłym ugotowanym odcedzonym makaronem. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem. Następnie ułożyć pionowo rurki makaronu jeden obok drugiego, tak żeby wypełnić całą powierzchnię dna formy.

2. Fileta pokroić w bardzo drobną kostkę, oprószyć solą i pieprzem, a następnie podsmażyć na niewielkiej ilości masła.

3. Cebulę, czosnek bardzo drobno posiekać, podsmażyć na maśle. Dodać rozmrożony szpinak i całość smażyć około 10 minut. Następnie dodać pokruszony ser feta i usmażonego kurczaka. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

4. Sos beszamelowy
Masło rozpuścić na patelni (na małym ogniu), dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając dodać mleko wymieszane z żółtkiem i doprowadzić do wrzenia. Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę i doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

5. Połowę farszu szpinakowego z kurczakiem przełożyć na wierzch makaronu w taki sposób żeby wypełnił jak najwięcej pustych rurek makaronu. Następnie wyłożyć sos beszamelowy i resztę farszu szpinakowego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.








2 komentarze:

  1. Marzena Piekarska Należy do grupy Coś z niczego ale smaczne5 marca 2018 09:18

    Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anja Garczynska Należy do grupy Najlepsze ciasta5 marca 2018 09:19

    Podoba mi się...zapisane,dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń