niedziela, 4 marca 2018

Kolorowe szaszłyki z ananasem


Grillowanie drobiowe szaszłyki ze świeżą, kolorową papryką, cebulą, pieczarkami i odrobiną słodkości w postaci ananasa to świetny pomysł na lekkie danie z rusztu. Świetnie smakują upieczone w piekarniku.

Składniki:

600g fileta z kurczaka
7 plastrów ananasa z puszki
14 pieczarek średniej wielkości
1 zielona papryka
2 żółte papryki
2 czerwone papryki
1 cebula
przyprawa do kurczaka
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Filet z kurczaka umyć, pokroić na 21 kawałków, oprószyć przyprawą do kurczaka. Odstawić na około 20 minut.

2. Każdy plaster ananasa pokroić na 3 kawałki, papryki umyć i pokroić na kwadraty. Czerwoną i żółtą paprykę pokroić na 14 kawałków a zieloną na 7.

3. Cebulę obrać i pokroić na 7 plastrów, a pieczarki dokładnie oczyścić i umyć.

4. Składniki nabijać na patyki do szaszłyków według kolejności:
pieczarka, filet, żółta papryka, zielona papryka, ananas, filet, cebula, czerwona papryka, żółta papryka, ananas, filet, czerwona papryka, ananas, pieczarka.

5. Grillować na grillu ze wszystkich stron aż mięso będzie upieczone. Szaszłyki również można upiec w piekarniku.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz