Torcik
szpinakowy to moja propozycja podania makaronu rurki otoczonego ciągnącą
mozzarellą, w towarzystwie szpinaku z pikantną cebulką i czosnkiem, delikatnego
fileta z kurczaka i sosu beszamelowego.
Składniki:
600g
mrożonego szpinaku
600g
makaronu penne
350g
sera mozzarella
400g
fileta z kurczaka
140g
sera feta
1
duża cebula
4
ząbki czosnku
masło
sól
pieprz
Sos
beszamelowy:
2
łyżki masła
250ml
mleka
2
łyżki mąki pszennej
1
żółtko
szczypta
gałki muszkatołowej
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Makaron
ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Ser mozzarella zetrzeć na tarce i
wymieszać z ciepłym ugotowanym odcedzonym makaronem. Tortownicę o średnicy 23 cm
wysmarować masłem. Następnie ułożyć pionowo rurki makaronu jeden obok drugiego,
tak żeby wypełnić całą powierzchnię dna formy.
2. Fileta
pokroić w bardzo drobną kostkę, oprószyć solą i pieprzem, a następnie podsmażyć na niewielkiej ilości masła.
3. Cebulę,
czosnek bardzo drobno posiekać, podsmażyć na maśle. Dodać rozmrożony szpinak i
całość smażyć około 10 minut. Następnie dodać pokruszony ser feta i usmażonego
kurczaka. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
4. Sos
beszamelowy
Masło
rozpuścić na patelni (na małym ogniu), dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając dodać mleko wymieszane z żółtkiem i doprowadzić do wrzenia. Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę i doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
5. Połowę farszu szpinakowego z kurczakiem przełożyć na wierzch makaronu w
taki sposób żeby wypełnił jak najwięcej pustych rurek makaronu. Następnie
wyłożyć sos beszamelowy i resztę farszu szpinakowego. Piec w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Pysznie :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się...zapisane,dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuń