Ciasto
jest doskonałym przykładem na to jak idealne jest połączenie słodkiego kokosa z
orzeźwiającym smakiem owocu brzoskwini.
Składniki:
Biszkopt:
125g
cukru
125g
masła extra
1
cukier wanilinowy
4
jajka
100g
mąki pszennej
3 łyżeczki
proszku do pieczenia
50g
wiórek kokosowych
Masa
kokosowa:
600ml
śmietany 36%
1/2
szklanki cukru pudru
2
łyżeczki żelatyny
7
łyżek mleka
15
sztuk pralinek kokosowych
Masa
brzoskwiniowa
240g
konfitury brzoskwiniowej
1
puszka brzoskwiń
Dodatkowo:
9
sztuk pralinek kokosowych
50ml
czystej wódki
Wykonanie:
1. Biszkopt:
Wiórki
podprażyć na suchej patelni na złoty kolor i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, żółtkami i cukrem wanilinowym, dodać uprażone wiórki, mąkę wymieszaną
z proszkiem do pieczenia i na końcu dodać pianę z ubitych białek. Całość dokładnie
wymieszać i przełożyć do natłuszczonej tortownicy (u mnie w kształcie kwiatka o średnicy 23 cm). Piec w piekarniku rozgrzanym do 170
stopni przez około 30 minut.
2. Masa
kokosowa:
Śmietanę
ubić na sztywno, dodać cukier puder i rozrobioną w mleku żelatynę. Następnie
wymieszać całość z rozgniecionymi pralinkami kokosowymi. Podzielić masę na 3
części.
3. Brzoskwinie
odsączyć, pokroić w drobną kostkę (zostawić jedną sztukę do dekoracji) i wymieszać z konfiturą brzoskwiniową. Pozostały po odsączeniu
sok (około 3/4 szklanki) wymieszać z wódką.
4. Biszkopt przekroić na dwie równe warstwy. Jedną z warstw nasączyć sokiem
brzoskwiniowym połączonym z wódką, wyłożyć pierwszą część masy kokosowej, połowę
masy brzoskwiniowej, przykryć drugą warstwą biszkoptu i również nasączyć resztą soku z wódką. Posmarować 2 częścią masy kokosowej i
wyłożyć resztę masy brzoskwiniowej. Wierzch i boki torcika posmarować ostatnią
częścią masy kokosowej. Udekorować pralinkami i brzoskwinią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz