Szybka
w przygotowaniu, zdrowa, pełna witamin i bogactwa kolorów sałatka z dodatkiem wędzonego kurczaka idealnie sprawdzi się jako lekki obiad oraz
pełnowartościowe drugie śniadanie.
Składniki:
2
wędzone udka z kurczaka (po obraniu 300g mięsa)
120g
roszponki
15
pomidorków koktajlowych
120g
mini mozzarelli
1
czerwona cebula
1/2
zielonego ogórka
80g
orzechów nerkowca
1
pomarańcza
Sos:
2
łyżki jogurtu naturalnego
3
łyżki majonezu
3
łyżeczki musztardy francuskiej
1
łyżka miodu
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Udka
z kurczaka obrać i podzielić na mniejsze kawałki.
2. Pomidorki
koktajlowe pokroić w ćwiartki, ogórka obrać, pokroić w małe kawałki, a czerwoną cebulę obrać i pokroić w piórka.
3. Roszponkę
umyć, a mini kulki mozzarelli odsączyć z zalewy.
4. Pomarańczę
obrać, pozbawić białych błonek i pokroić na małe kawałki.
5. Orzechy
nerkowca uprażyć na suchej patelni.
6. Sos:
Wymieszać
wszystkie składniki sosu, doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie dokładnie
wymieszać.
7. Na talerzu układać kolejno roszponkę, kawałki wędzonego mięsa z
kurczaka, ćwiartki pomidorków, mini kulki mozzarelli, piórka czerwonej cebuli,
kawałki ogórka i kawałki pomarańczy. Wierzch posypać prażonymi orzechami
nerkowca i polać przygotowanym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz