czwartek, 1 marca 2018

Tęczowa sałatka z wędzonym kurczakiem


Szybka w przygotowaniu, zdrowa, pełna witamin i bogactwa kolorów sałatka z dodatkiem wędzonego kurczaka idealnie sprawdzi się jako lekki obiad oraz pełnowartościowe drugie śniadanie.

Składniki:

2 wędzone udka z kurczaka (po obraniu 300g mięsa)
120g roszponki
15 pomidorków koktajlowych
120g mini mozzarelli
1 czerwona cebula
1/2 zielonego ogórka
80g orzechów nerkowca
1 pomarańcza

Sos:
2 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
3 łyżeczki musztardy francuskiej
1 łyżka miodu
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Udka z kurczaka obrać i podzielić na mniejsze kawałki.

2. Pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki, ogórka obrać, pokroić w małe kawałki, a czerwoną cebulę obrać i pokroić w piórka.

3. Roszponkę umyć, a mini kulki mozzarelli odsączyć z zalewy.

4. Pomarańczę obrać, pozbawić białych błonek i pokroić na małe kawałki.

5. Orzechy nerkowca uprażyć na suchej patelni.

6. Sos:
Wymieszać wszystkie składniki sosu, doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie dokładnie wymieszać.

7. Na talerzu układać kolejno roszponkę, kawałki wędzonego mięsa z kurczaka, ćwiartki pomidorków, mini kulki mozzarelli, piórka czerwonej cebuli, kawałki ogórka i kawałki pomarańczy. Wierzch posypać prażonymi orzechami nerkowca i polać przygotowanym sosem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz