Bardzo
smaczne połączenie klasycznego, pieczonego udka z kurczaka faszerowanego
szpinakiem pachnącym czosnkiem i cebulką.
Składniki:
7
sztuk udek z kurczaka
przyprawa
do kurczaka
Farsz:
500g
mrożonego szpinaku
1
cebula
2
ząbki czosnku
3 łyżki
masła
sól
pieprz
130g
kremowego śmietankowego serka
Wykonanie:
1. Udka
umyć, wyciągnąć kości, natrzeć przyprawą do kurczaka i pozostawić na około 30 minut.
2. Szpinak
odmrozić, odcisnąć, zlać nadmiar wody. Cebulę, czosnek drobno posiekać, zeszklić
na maśle, dodać szpinak, smażyć całość kilka minut, doprawić solą i pieprzem.
Wystudzić, dodać śmietankowy serek i dokładnie wymieszać.
3. Do
udek nakładać farsz, przełożyć do formy wysmarowanej oliwą i piec w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni przez około 30-45 minut.
Super przepis :) Muszę tylko obczaić jak wyciąga się kości z udka...
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuja!
OdpowiedzUsuńBardzo wiosenne kolory...
:)
Smacznie wyglądają :) będę musiaLa wypróbować przepis tylko nigdy nie wyciągałam kości z udek i nie bardzo wiem jak to zrobić. Jak Pani je usuwa?
OdpowiedzUsuń