środa, 21 marca 2018

Niemiecka babka z rodzynkami i chrupiącymi migdałami


Puszysta babka z namoczonymi w alkoholu rodzynkami, chrupiącymi migdałami, posypana słodkim pudrem to moja wersja tradycyjnego niemieckiego ciasta Rosinen Gugelhupf.

Składniki:

6 jajek
200g masła extra
1 szklanka cukru
350g mąki pszennej
3 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150g kwaśnej śmietany 18%
50ml alkoholu np. rumu
100g rodzynek
100g płatków migdałowych
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do oprószenia formy
cukier puder do oprószenia

Wykonanie:

1. Rodzynki zalać alkoholem i najlepiej pozostawić na całą noc. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.

2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, stopniowo dodając po jednym jajku cały czas ucierać aż powstanie jednolita, puszysta masa. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę, odsączone rodzynki i płatki migdałowe. Całość dokładnie wymieszać szpatułką.

3. Gotową masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy babki o pojemności 2l.

4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec 55-60 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.

5. Gotową wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem.







1 komentarz:

  1. Pięknie Ci to wyszło! Ja dopiero czekam na taką formę i zobaczę, co da się z niej upichcić ;)

    Serdecznie zapraszam w wolnej chwili na swojego bloga kulinarnego, ostatnimi czasy powstał domowy Kopiec Kreta - niebio w gębie! <3

    https://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń