Puszysta babka z namoczonymi w alkoholu
rodzynkami, chrupiącymi migdałami, posypana słodkim pudrem to moja wersja
tradycyjnego niemieckiego ciasta Rosinen Gugelhupf.
Składniki:
6 jajek
200g masła extra
1 szklanka cukru
350g mąki pszennej
3 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150g kwaśnej śmietany 18%
50ml alkoholu np. rumu
100g rodzynek
100g płatków migdałowych
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do oprószenia formy
cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
1. Rodzynki
zalać alkoholem i najlepiej pozostawić na całą noc. Płatki migdałowe uprażyć na
suchej patelni.
2. Masło
utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, stopniowo dodając po jednym jajku cały
czas ucierać aż powstanie jednolita, puszysta masa. Następnie dodać mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę, odsączone rodzynki i płatki
migdałowe. Całość dokładnie wymieszać szpatułką.
3. Gotową
masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy babki o
pojemności 2l.
4. Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec 55-60 minut (do suchego
patyczka). Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
5. Gotową
wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem.
Pięknie Ci to wyszło! Ja dopiero czekam na taką formę i zobaczę, co da się z niej upichcić ;)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam w wolnej chwili na swojego bloga kulinarnego, ostatnimi czasy powstał domowy Kopiec Kreta - niebio w gębie! <3
https://bitasmietanka.blogspot.com