sobota, 24 marca 2018

Tęczowa sałatka


Pełna kolorowych składników, zawierająca mnóstwo witamin i składników odżywczych sałatka z kurczakiem to świetny pomysł na lekki, pełnowartościowy obiad oraz propozycja drugiego śniadania.

Składniki:

100g fileta z kurczaka
90g mixu sałat
100g pomidorków koktajlowych
150g żółtego wędzonego sera
350g mrożonego bobu
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1 łyżka obranych pestek dyni
25g kiełków rzodkiewki
przyprawa do kurczaka
sól
szczypta cukru
oliwa

Dressing:
30ml oliwy z oliwek
30ml octu winnego
1 łyżka miodu

Wykonanie:

1. Fileta umyć, wysuszyć, pokroić na mniejsze kawałki , posypać przyprawą do kurczaka i odstawić na 30 minut. Po tym czasie usmażyć na oliwie do złocistego koloru.

2. Bób ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru, następnie wystudzić i obrać.

3. Pomidorki pokroić w ćwiartki, z papryk pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.

4. Ser wędzony pokroić w kostkę, a pestki dyni uprażyć na rozgrzanej, suchej patelni.

5. Dressing:
Dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki.

6. Na talerz wyłożyć mix sałat, pomidorki, bób, papryki, ser wędzony, kawałki kurczaka, kiełki rzodkiewki, na wierzchu posypać prażonymi pestkami dyni. Całość polać przygotowanym dressingiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz