Proste
w wykonaniu, pożywne, bezmięsne kotleciki wywodzące się z regionalnej kuchni
Kresów Wschodnich, przygotowane na bazie kaszy gryczanej zwanej hreczką,
białego sera i pachnących ziół to świetna alternatywa dla klasycznych kotletów.
Składniki:
300g
kaszy gryczanej
250g
białego, półtłustego sera
1
cebula
1
ząbek czosnku
2
małe jajka
2
łyżki mąki pszennej
2
łyżki bułki tartej
1
pęczek natki z pietruszki
1
łyżeczka suszonego tymianku
sól
pieprz
1
łyżka masła
olej
do smażenia
bułka
tarta do obtoczenia kotlecików
Wykonanie:
1. Kaszę
gryczaną ugotować według instrukcji na opakowaniu.
2. Biały
ser zmielić maszynką do mielenia.
3. Cebulę,
czosnek drobno posiekać i zeszklić na maśle.
4. Ugotowaną
kaszę, biały ser, zeszkloną cebulę z czosnkiem przełożyć do miski, dodać jajka,
mąkę, bułkę tartą, posiekaną natkę z pietruszki i tymianek. Całość dokładnie
wyrobić na jednolitą masę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
5. Z gotowej masy formować kotleciki średniej wielkości, obtoczyć w bułce tartej, smażyć z każdej strony na
rozgrzanym oleju.
No i tak mogę zajadać :) Pyszności!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/