Moja
wersja tradycyjnego, zapiekanego gruzińskiego placka z serem, z dodatkiem dobrze przyprawionego, soczystego mięsa, pachnących warzyw, i aromatycznych suszonych pomidorów to fajny pomysł na smaczne, sycące danie,
które fajnie wygląda na talerzu.
Składniki:
Ciasto:
250g
mąki pszennej
30g
świeżych drożdży
120ml
mleka (ciepłego)
50g
masła extra
1
jajko
szczypta
soli
1/2 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
250g
mielonego mięsa drobiowego
1
cebula
1
ząbek czosnku
130g
passaty pomidorowej
150g
mozzarelli
80g
suszonych pomidorów
2
jajka
100g
żółtego startego sera
1
pęczek szczypiorku
sól
pieprz
1
jajko do posmarowania ciasta
olej
do wysmarowania formy
Wykonanie:
1. Drożdże
pokruszyć, dodać cukier, 2 łyżki ciepłego mleka, wymieszać i pozostawić do
wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, jajko i rozpuszczone
masło oraz resztę ciepłego mleko. Ciasto zagnieść do jednolitej, sprężystej
konsystencji. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją
objętość.
2. Mięso
mielone wymieszać ze startą na tarce cebulą, przeciśniętym przez praskę
czosnkiem i passatą pomidorową. Doprawić solą i pieprzem.
3. Wyrośnięte
ciasto podzielić na 2 równe części, każdą rozwałkować na kształt kola o
średnicy około 27-30 cm, na brzegu ułożyć ser mozzarella i drobno pokrojone suszone
pomidory. Następnie boki ciasta lekko zawinąć do środka i złożyć na kształt
,,łódki’’. Gotowe wypełnić mięsnym farszem, posypać startym żółtym serem i boki
posmarować roztrzepanym jajkiem.
4. Czaczapuri
ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut. Po tym czasie mięsny farsz lekko odsunąć,
wybić do każdego po jajku i ponownie zapiec w piekarniku 3-4 minuty.
5. Gotowe podawać na ciepło, posypać szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz