niedziela, 25 marca 2018

Chaczapuri po polsku


Moja wersja tradycyjnego, zapiekanego gruzińskiego placka z serem, z dodatkiem dobrze przyprawionego, soczystego mięsa, pachnących warzyw, i aromatycznych suszonych pomidorów to fajny pomysł na smaczne, sycące danie, które fajnie wygląda na talerzu.

Składniki:

Ciasto:
250g mąki pszennej
30g świeżych drożdży
120ml mleka (ciepłego)
50g masła extra
1 jajko
szczypta soli
1/2  łyżeczka cukru

Dodatkowo:
250g mielonego mięsa drobiowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
130g passaty pomidorowej
150g mozzarelli
80g suszonych pomidorów
2 jajka
100g żółtego startego sera
1 pęczek szczypiorku
sól
pieprz
1 jajko do posmarowania ciasta
olej do wysmarowania formy

Wykonanie:

1. Drożdże pokruszyć, dodać cukier, 2 łyżki ciepłego mleka, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, jajko i rozpuszczone masło oraz resztę ciepłego mleko. Ciasto zagnieść do jednolitej, sprężystej konsystencji. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.

2. Mięso mielone wymieszać ze startą na tarce cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i passatą pomidorową. Doprawić solą i pieprzem. 

3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 równe części, każdą rozwałkować na kształt kola o średnicy około 27-30 cm, na brzegu ułożyć ser mozzarella i drobno pokrojone suszone pomidory. Następnie boki ciasta lekko zawinąć do środka i złożyć na kształt ,,łódki’’. Gotowe wypełnić mięsnym farszem, posypać startym żółtym serem i boki posmarować roztrzepanym jajkiem.

4. Czaczapuri ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut.  Po tym czasie mięsny farsz lekko odsunąć, wybić do każdego po jajku i ponownie zapiec w piekarniku 3-4 minuty.

5. Gotowe podawać na ciepło, posypać szczypiorkiem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz