sobota, 3 marca 2018

Szpinakowe udka


Bardzo smaczne połączenie klasycznego, pieczonego udka z kurczaka faszerowanego szpinakiem pachnącym czosnkiem i cebulką.

Składniki:

7 sztuk udek z kurczaka
przyprawa do kurczaka

Farsz:
500g mrożonego szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
sól
pieprz
130g kremowego śmietankowego serka

Wykonanie:

1. Udka umyć, wyciągnąć kości, natrzeć przyprawą do kurczaka i pozostawić na około 30 minut.

2. Szpinak odmrozić, odcisnąć, zlać nadmiar wody. Cebulę, czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać szpinak, smażyć całość kilka minut, doprawić solą i pieprzem. Wystudzić, dodać śmietankowy serek i dokładnie wymieszać.

3. Do udek nakładać farsz, przełożyć do formy wysmarowanej oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-45 minut.





3 komentarze:

  1. Super przepis :) Muszę tylko obczaić jak wyciąga się kości z udka...

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezentuja!
    Bardzo wiosenne kolory...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ewa Korzeniowska Należy do grupy Sprawdzone i pyszne potrawy4 marca 2018 19:07

    Smacznie wyglądają :) będę musiaLa wypróbować przepis tylko nigdy nie wyciągałam kości z udek i nie bardzo wiem jak to zrobić. Jak Pani je usuwa?

    OdpowiedzUsuń