Lekka, puszysta czekoladowa babka z
wyrazistą alkoholową nutą z wiśniowym akcentem, oblana delikatną mleczną
czekoladą to świetna propozycja na tradycyjną Wielkanocną babkę. Rewelacyjnie
smakuje i z pewnością będzie słodką ozdobą świątecznego stołu.
Składniki:
5 jajek
300g mąki pszennej
200g cukru
250g masła extra
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150ml likieru cherry (wiśniowego)
4 łyżki kakao
50g mlecznej czekolady
szczypta soli
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do oprószenia formy
Polewa:
100g mlecznej czekolady
2 łyżki masła
4 łyżki śmietany 30%
Wykonanie:
1. Białka
ubić na sztywno ze szczyptą soli. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych
oczkach.
2. Masło
utrzeć z cukrem, stopniowo dodając po jednym żółtku cały czas ucierać aż
powstanie puszysta masa. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia i kakao. Dodać startą czekoladę, likier cherry i ubite białka. Całość
delikatnie wymieszać szpatułką.
3. Masę
przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy babki o
pojemności 1,7l.
4. Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 55-60 minut (do suchego
patyczka). Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
5. Polewa:
czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło,
śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej
aż do uzyskania konsystencji polewy.
6. Gotową
wystudzoną babkę polać czekoladową polewą.
Ale super! Wrzucam do ulubionych! Wypróbuję na święta! :)
OdpowiedzUsuńPiękna babka, ale ten czas leci, zaraz kolejne Święta :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie udekorowana!
OdpowiedzUsuńThat looks very yummy :)
OdpowiedzUsuńPięknosci Baba !
OdpowiedzUsuńyum-yum!!!
OdpowiedzUsuń