Szybka w przygotowaniu, pachnąca
koperkiem sałatka ze świeżego szpinaku, zielonego groszku, chrupiących rzodkiewek,
jajek i delikatnych paluszków krabowych, która polana wyrazistym sosem smakuje
rewelacyjnie i jest doskonałą propozycją drugiego śniadania.
Składniki:
70g świeżego szpinaku
100g zielonego groszku Hortex
120g paluszków krabowych surimi
1 zielony ogórek
6-8 rzodkiewek
4 jajka
4 łyżki posiekanego koperku
Sos musztardowy:
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżka majonezu
2 łyżki śmietany 18%
sól morska
świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
1. Szpinak umyć i osuszyć.
2. Zielony groszek ugotować al dente w lekko osolonej
wodzie.
3. Ogórka, rzodkiewki umyć i pokroić w plastry.
4. Jajka ugotować na twardo, obrać, a następnie pokroić w
ćwiartki.
5. Paluszki krabowe pokroić w grubsze kawałki.
6. Sos:
Musztardę francuską, majonez, śmietanę wymieszać ze
sobą do jednolitej konsystencji. Następnie doprawić solą, pieprzem i całość
dokładnie wymieszać.
7. Sałatkę układać na dużym talerzu następująco: szpinak, zielony groszek,
plasterki ogórka, rzodkiewki, ćwiartki jajka, paluszki krabowe, polać sosem i
posypać koperkiem.
Wiosna już za rogiem. Przywołaj ją do swojej kuchni pełnym kolorów, zdrowym menu!
HORTEX przepisy Matki Natury :)
O mniam ale mi smaka narobiłaś 😘😘
OdpowiedzUsuń