Sałatka
to bardzo ciekawe połączenie łososia ze zdrowymi, bogatymi w witaminy zielonymi warzywami. Szybka w przygotowaniu, niezwykle smaczna, a do
tego efektownie wygląda na talerzu.
Składniki:
500g
fileta z łososia
1
pęczek kopru
sok
z 1/2 cytryny
pieprz
cytrynowy
350g
zielonego mrożonego groszku
1
duży ogórek zielony
1
opakowanie mix sałat z roszponką
Sos:
150ml
śmietany 12%
4
łyżeczki musztardy francuskiej
2
łyżeczki soku z limonki
2
łyżeczki miodu
świeżo
zmielony pieprz
sól
Wykonanie:
1. Filety
z łososia pozbawić skóry i pokroić w grubszą kostkę, następnie skropić sokiem z
cytryny, oprószyć posiekanym koperkiem i pieprzem cytrynowym. Kawałki łososia
ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez około 25 minut.
2. Sos:
Wszystkie
składniki sosu połączyć ze sobą, doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą i
wstawić do lodówki.
3. Zielony
groszek ugotować według instrukcji na opakowaniu.
4. Zielonego
ogórka obrać i pokroić w plasterki a mix sałat umyć i osuszyć.
5. Mix sałat, ogórek i groszek wymieszać w salaterce, na wierzchu ułożyć
łososia i całość polać sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz