sobota, 3 marca 2018

Sałatka „łosoś w szuwarach”


Sałatka to bardzo ciekawe połączenie łososia ze zdrowymi, bogatymi w witaminy zielonymi warzywami. Szybka w przygotowaniu, niezwykle smaczna, a do tego efektownie wygląda na talerzu.

Składniki:

500g fileta z łososia
1 pęczek kopru
sok z 1/2 cytryny
pieprz cytrynowy
350g zielonego mrożonego groszku
1 duży ogórek zielony
1 opakowanie mix sałat z roszponką

Sos:
150ml śmietany 12%
4 łyżeczki musztardy francuskiej
2 łyżeczki soku z limonki
2 łyżeczki miodu
świeżo zmielony pieprz
sól

Wykonanie:

1. Filety z łososia pozbawić skóry i pokroić w grubszą kostkę, następnie skropić sokiem z cytryny, oprószyć posiekanym koperkiem i pieprzem cytrynowym. Kawałki łososia ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez około 25 minut.

2. Sos:
Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą, doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą i wstawić do lodówki.

3. Zielony groszek ugotować według instrukcji na opakowaniu.

4. Zielonego ogórka obrać i pokroić w plasterki a mix sałat umyć i osuszyć.

5. Mix sałat, ogórek i groszek wymieszać w salaterce, na wierzchu ułożyć łososia  i całość polać sosem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz