sobota, 3 marca 2018

Spaghetti z kurczakiem i pietruszkowo-bazyliowym pesto


Smaczne, mocno zielone, aromatyczne spaghetti z pełnoziarnistego makaronu z dużą ilością bazylii, pietruszki i orzeszków. Dodatek kurczaka w ziołach sprawi, że spaghetti z zielonym pesto zadowoli wszystkich fanów tego prostego, niezwykle smacznego dania.

Składniki:

Pesto:
1 pęczek świeżej bazylii
1 pęczek natki z pietruszki
10 łyżek oliwy
60g migdałów
60g orzechów ziemnych solonych
3 ząbki czosnku
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki startego parmezanu
pieprz

Dodatkowo:
350g fileta z kurczaka
3 łyżki masła klarowanego
250g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
zioła prowansalskie
sól morska
świeżo zmielony pieprz
parmezan

Wykonanie:

1. Pesto
Wszystkie wymienione składniki przełożyć do blendera. Zmiksować do postaci pasty (najlepiej zmiksować do takiego stopnia żeby wyczuwalne były grudki orzeszków). Doprawić do smaku pieprzem.

2. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

3. Fileta z kurczaka pokroić w grubsze paski, oprószyć solą morską, ziołami i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie usmażyć na rozgrzanym maśle.

4. Makaron podawać z pietruszkowo - bazyliowym pesto, kurczakiem oraz posypać parmezanem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz