Smaczne,
mocno zielone, aromatyczne spaghetti z pełnoziarnistego makaronu z dużą ilością
bazylii, pietruszki i orzeszków. Dodatek kurczaka w ziołach sprawi, że
spaghetti z zielonym pesto zadowoli wszystkich fanów tego prostego, niezwykle
smacznego dania.
Składniki:
Pesto:
1
pęczek świeżej bazylii
1
pęczek natki z pietruszki
10
łyżek oliwy
60g
migdałów
60g
orzechów ziemnych solonych
3
ząbki czosnku
2
łyżki soku z limonki
2
łyżki startego parmezanu
pieprz
Dodatkowo:
350g
fileta z kurczaka
3
łyżki masła klarowanego
250g
makaronu spaghetti pełnoziarnistego
zioła
prowansalskie
sól
morska
świeżo
zmielony pieprz
parmezan
Wykonanie:
1. Pesto
Wszystkie
wymienione składniki przełożyć do blendera. Zmiksować do postaci pasty (najlepiej zmiksować do takiego stopnia żeby wyczuwalne były
grudki orzeszków). Doprawić do smaku pieprzem.
2. Makaron
ugotować al dente w osolonej wodzie.
3. Fileta
z kurczaka pokroić w grubsze paski, oprószyć solą morską, ziołami i świeżo
zmielonym pieprzem. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie usmażyć na rozgrzanym
maśle.
4. Makaron podawać z pietruszkowo - bazyliowym pesto, kurczakiem oraz posypać
parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz