Ciasto
jest znakomitym połączeniem smaku słodkich gruszek i niezwykle aromatycznego
cynamonu, upojonych w aksamitnie lekkim smaku białego, półsłodkiego wina.
Składniki:
Biszkopt
:
2
jajka
1/2
szklanki cukru
1
łyżka mąki ziemniaczanej
1/2
szklanki mąki pszennej
1
łyżeczka proszku do pieczenia
4
łyżeczki kakao
Masa
gruszkowa:
2kg
dojrzałych gruszek
4 galaretki
o smaku gruszkowym
1
cukier wanilinowy 30g
1
łyżka żelatyny
Masa
z bitej śmietany:
2
łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy
Dodatkowo:
cynamon
260g
rurek waflowych z polewą czekoladową
żółte
perełki
kwiatki
cukrowe
Poncz:
1łyżka kawy rozpuszczalnej
75ml Amaretto
1/3 szklanki wrzącej wody
Wykonanie:
1. Biszkopt:
Białka
ubić z cukrem, dodać żółtka a następnie mąki wymieszane z proszkiem do
pieczenia i kakao. Ciasto przełożyć do okrągłej tortownicy o średnicy 26cm. Piec
w piekarniku nagrzanym do 170°C
około 25 minut.
2. Masa
gruszkowa:
Gruszki
obrać, wydrążyć nasienie, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać cukier
wanilinowy, 1 szklankę wina i doprowadzić do wrzenia. Całość prażyć pod przykryciem do momentu aż owoce się rozpadną. Następnie dodać
galaretki, rozrobioną żelatynę i resztę wina. Cały czas mieszając doprowadzić do
wrzenia i całkowitego rozpuszczenia galaretek. Nie gotować !
3. Poncz:
Kawę zalać wrzątkiem, odstawić do wystudzenia. Po tym czasie
wlać amaretto, wymieszać. Biszkopt
przełożyć do formy, nasączyć ponczem. Cały obwód obłożyć rurkami z czekoladą,
następnie wylać wystudzoną masę gruszkową i wstawić do lodówki na około 30
minut.
4. Masa
z bitej śmietany:
Mikserem
ubić śmietanę z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Przełożyć na masę gruszkową i
wyrównać szpatułką z ząbkami.
5. Na wierzchu posypać cynamonem i udekorować żółtymi perełkami oraz kwiatkami
z cukru. Schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.
Wygląda super :)
OdpowiedzUsuńPrzeczytałam "groszkowy" :D To chyba przez ten kolor...
OdpowiedzUsuńPychotka :))))
OdpowiedzUsuńWow! Cudownie się prezentuje :}
OdpowiedzUsuń