Nieziemsko
pachnące, delikatne i soczyste udka z mieszanką przypraw z całego świata,
chrupiących polskich warzyw oraz ryżu z dodatkiem kulinarnego złota czyli
szafranu to moja propozycja wywodzącej się z Walencji tradycyjnej hiszpańskiej
potrawy.
Składniki:
5-6
pałek z kurczaka
300g
ryżu na paellę
250g
mini mrożonej marchewki Hortex
200g
mrożonego zielonego groszku Hortex
450g
mrożonego bobu Hortex
2
cebule
2
ząbki czosnku
kilka
nitek szafranu
1
łyżeczka ostrej papryki
1
łyżeczka słodkiej papryki
2
łyżeczki curry
1/2
łyżeczka kurkumy
1l
bulionu drobiowego
przyprawa
do kurczaka
pieprz
sól
olej
Wykonanie:
1. Pałki
z kurczaka, umyć, oprószyć solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i odstawić na
kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie pałki podsmażyć z każdej
strony na oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na
około 40 minut.
2. Bób
ugotować do miękkości w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, a
następnie ostudzić i obrać.
3. Na
patelni na której smażył się kurczak przesmażyć drobno posiekaną cebulę i
czosnek. Wsypać ryż, wlać 1/2 bulionu drobiowego, dodać nitki szafranu, przyprawę
curry, kurkumę, ostrą i słodką paprykę. Całość dokładnie wymieszać i dusić
kilka minut. Następnie wlać pozostałą ilość bulionu, dodać mini marchewki,
zielony groszek i gotować do momentu al dente warzyw i ryżu. Po tym czasie
dodać wcześniej ugotowany i obrany bób, całość dokładnie wymieszać i ułożyć
upieczone pałki.
Wiosna już za rogiem. Przywołaj ją do swojej kuchni pełnym kolorów, zdrowym menu!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz