środa, 21 marca 2018

Paella z pieczonymi udkami i chrupiącymi warzywami


Nieziemsko pachnące, delikatne i soczyste udka z mieszanką przypraw z całego świata, chrupiących polskich warzyw oraz ryżu z dodatkiem kulinarnego złota czyli szafranu to moja propozycja wywodzącej się z Walencji tradycyjnej hiszpańskiej potrawy.

Składniki:

5-6 pałek z kurczaka
300g ryżu na paellę
250g mini mrożonej marchewki Hortex
200g mrożonego zielonego groszku Hortex
450g mrożonego bobu Hortex
2 cebule
2 ząbki czosnku
kilka nitek szafranu
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczka kurkumy
1l bulionu drobiowego
przyprawa do kurczaka
pieprz
sól
olej

Wykonanie:

1. Pałki z kurczaka, umyć, oprószyć solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie pałki podsmażyć z każdej strony na oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na około 40 minut.

2. Bób ugotować do miękkości w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, a następnie ostudzić i obrać.

3. Na patelni na której smażył się kurczak przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek. Wsypać ryż, wlać 1/2 bulionu drobiowego, dodać nitki szafranu, przyprawę curry, kurkumę, ostrą i słodką paprykę. Całość dokładnie wymieszać i dusić kilka minut. Następnie wlać pozostałą ilość bulionu, dodać mini marchewki, zielony groszek i gotować do momentu al dente warzyw i ryżu. Po tym czasie dodać wcześniej ugotowany i obrany bób, całość dokładnie wymieszać i ułożyć upieczone pałki.

4. Gotowe danie przykryć pokrywką i zaparować około 5 minut aby całość nabrała aromatu.










Wiosna już za rogiem. Przywołaj ją do swojej kuchni pełnym kolorów, zdrowym menu!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz