Wyrazista
w smaku sałatka na bazie świeżego ogórka, pachnącej kolendry, z mocnym akcentem ostrej papryczki i chrupiącą nutą prażonego sezamu doskonale
pasuje do każdego rodzaju mięsa, idealnie sprawdzi się również podczas sezonu
grillowego.
Składniki:
3
zielone ogórki
1
czerwona papryka
1
mała papryczkę chilli
50g
sezamu
1
ząbek czosnku
1
garść świeżej kolendry
3
łyżki miodu
2
łyżki octu winnego
1
łyżka oliwy z oliwek
sól
Wykonanie:
1. Ogórki
dobrze umyć, pokroić w półplasterki, posypać solą i pozostawić do momentu aż puszczą sok, a następnie go odlać.
2. Paprykę
pokroić w drobne słupki, papryczkę chilli oraz czosnek drobno posiekać.
3. Sezam
uprażyć na rozgrzanej suchej patelni, a kolendrę posiekać.
4. Ogórki, papryki, czosnek, kolendrę i sezam wymieszać, dodać miód
wymieszany z octem oraz oliwą, całość dokładnie wymieszać.
Witam jeżeli podam sałatkę w kieliszkach to w czym mięsko?
OdpowiedzUsuńMniam. Uwielbiam ostre potrawy i przyprawy:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne mmmmmmmmm
OdpowiedzUsuń