niedziela, 4 marca 2018

Pikantna sałatka z zielonego ogórka


Wyrazista w smaku sałatka na bazie świeżego ogórka, pachnącej kolendry, z mocnym akcentem ostrej papryczki i chrupiącą nutą prażonego sezamu doskonale pasuje do każdego rodzaju mięsa, idealnie sprawdzi się również podczas sezonu grillowego.

Składniki:

3 zielone ogórki
1 czerwona papryka
1 mała papryczkę chilli
50g sezamu
1 ząbek czosnku
1 garść świeżej kolendry
3 łyżki miodu
2 łyżki octu winnego
1 łyżka oliwy z oliwek
sól

Wykonanie:

1. Ogórki dobrze umyć, pokroić w półplasterki, posypać solą i pozostawić do momentu aż puszczą sok, a następnie go odlać.

2. Paprykę pokroić w drobne słupki, papryczkę chilli oraz czosnek drobno posiekać.

3. Sezam uprażyć na rozgrzanej suchej patelni, a kolendrę posiekać.

4. Ogórki, papryki, czosnek, kolendrę i sezam wymieszać, dodać miód wymieszany z octem oraz oliwą, całość dokładnie wymieszać.



3 komentarze:

  1. Anna Schnober Należy do grupy Gotuję, bo kocham gotować5 marca 2018 09:21

    Witam jeżeli podam sałatkę w kieliszkach to w czym mięsko?

    OdpowiedzUsuń
  2. Katarzyna Skołozdrzyk Należy do grupy Qulinaria, potrawy, przepisy5 marca 2018 22:42

    Mniam. Uwielbiam ostre potrawy i przyprawy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne mmmmmmmmm

    OdpowiedzUsuń