Panna
cotta to słodkość wywodząca się z północnej Italii, ja prezentuję ją w wersji z
mega intensywnym smakiem kawy i odrobiną bardzo słodkiego musu czekoladowego.
Składniki:
200ml
śmietany 30%
200ml
mleka
1
laska wanilii
3
łyżeczki kawy rozpuszczalnej
50ml
wrzątku
2
łyżki cukru
2
łyżeczki żelatyny + 2 łyżki mleka
Mus
czekoladowy:
100g
mlecznej czekolady
120ml
śmietany 30%
Dekoracja:
bita
śmietana
1/2
łyzeczki kawy rozpuszczalnej
Wykonanie:
1. Żelatynę
zalać zimnym mlekiem, wymieszać i odstawić do napęcznienia.
2. Kawę
zalać wrzątkiem i pozostawić do wystudzenia.
3. Do
garnka wlać mleko, śmietanę, dodać miąższ z laski wanilii, laskę wanilii,
cukier i całość wymieszać. Następnie doprowadzić do wrzenia, usunąć laskę
wanilii, dodać napęczniałą żelatynę, kawę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do
wystudzenia. Po tym czasie przelać do pucharków i wstawić do lodówki.
4. Mus
czekoladowy:
Czekoladę i śmietanę rozpuścić w kąpieli wodnej
aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostawić
do wystudzenia, a następnie wlać do pucharków i wstawić ponownie do lodówki.
5. Gotową panna cottę udekorować bitą śmietaną i posypać kawą.
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńaż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńMniam mniam Ewelcia. Pozdrawiam Kochana :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Wszystkim za miłe komentarze. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń