niedziela, 4 marca 2018

Kawowa panna cotta z musem czekoladowym


Panna cotta to słodkość wywodząca się z północnej Italii, ja prezentuję ją w wersji z mega intensywnym smakiem kawy i odrobiną bardzo słodkiego musu czekoladowego.

Składniki:

200ml śmietany 30%
200ml mleka
1 laska wanilii
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
50ml wrzątku
2 łyżki cukru
2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki mleka

Mus czekoladowy:
100g mlecznej czekolady
120ml śmietany 30%

Dekoracja:
bita śmietana
1/2 łyzeczki kawy rozpuszczalnej

Wykonanie:

1. Żelatynę zalać zimnym mlekiem, wymieszać i odstawić do napęcznienia.

2. Kawę zalać wrzątkiem i pozostawić do wystudzenia.

3. Do garnka wlać mleko, śmietanę, dodać miąższ z laski wanilii, laskę wanilii, cukier i całość wymieszać. Następnie doprowadzić do wrzenia, usunąć laskę wanilii, dodać napęczniałą żelatynę, kawę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie przelać do pucharków i wstawić do lodówki.

4. Mus czekoladowy:
Czekoladę i śmietanę rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostawić do wystudzenia, a następnie wlać do pucharków i wstawić ponownie do lodówki.

5. Gotową panna cottę udekorować bitą śmietaną i posypać kawą.






4 komentarze:

  1. Magdalena Pieter5 marca 2018 09:28

    aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Katarzyna Skołozdrzyk Należy do grupy Qulinaria, potrawy, przepisy5 marca 2018 22:47

    Mniam mniam Ewelcia. Pozdrawiam Kochana :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję Wszystkim za miłe komentarze. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń