Klasyczne,
popularne w naszych domach roladki z kurczaka faszerowane zdrowym szpinakiem z
dodatkiem czosnku i serem feta, to ciekawa propozycja na przemycenie najmłodszym
bogactwa witamin zawartych w zielonych liściach.
Składniki:
1kg
fileta z kurczaka
sól
pieprz
olej
3
jajka
bułka
tarta
panierka
Farsz:
600g mrożonego szpinaku
4
ząbki czosnku
1
duża cebula
130g
sera feta
3
łyżki masła
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Fileta
pokroić na duże kawałki, następnie rozbić tłuczkiem przez folię aby nie
porozrywać mięsa. Oprószyć solą i pieprzem.
2. Farsz:
Cebulę
i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle. Następnie dodać rozmrożony
szpinak i całość smażyć chwilę na wolnym ogniu. Dodać pokruszony ser feta, doprawić solą, pieprzem i
całość dokładnie wymieszać.
3. Na
każdym rozbitym kawałku fileta, położyć czubatą łyżkę farszu i zwinąć w roladę.
4. Następnie
każdą roladę obtaczać w rozkłóconych jajkach i bułce tartej wymieszanej z
panierką. Smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
o mniam, wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuń