poniedziałek, 5 marca 2018

Drobiowe zawijańce ze szpinakiem i serem feta


Klasyczne, popularne w naszych domach roladki z kurczaka faszerowane zdrowym szpinakiem z dodatkiem czosnku i serem feta, to ciekawa propozycja na przemycenie najmłodszym bogactwa witamin zawartych w zielonych liściach.

Składniki:

1kg fileta z kurczaka
sól
pieprz
olej
3 jajka
bułka tarta
panierka

Farsz:
600g mrożonego szpinaku
4 ząbki czosnku
1 duża cebula
130g sera feta
3 łyżki masła
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Fileta pokroić na duże kawałki, następnie rozbić tłuczkiem przez folię aby nie porozrywać mięsa. Oprószyć solą i pieprzem.

2. Farsz:
Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle. Następnie dodać rozmrożony szpinak i całość smażyć chwilę na wolnym ogniu. Dodać pokruszony ser feta, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

3. Na każdym rozbitym kawałku fileta, położyć czubatą łyżkę farszu i zwinąć w roladę.

4. Następnie każdą roladę obtaczać w rozkłóconych jajkach i bułce tartej wymieszanej z panierką. Smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju na złoty kolor.




1 komentarz: