Niezwykle
aromatyczna zupa przygotowana na bazie słodko - ostrego pora, sycącego
mielonego mięsa, podana z chrupiącymi złocistymi grzankami to doskonały pomysł szybki, mocno rozgrzewający obiad na jesienne i zimowe
dni.
Składniki:
500g
mięsa wieprzowego z łopatki
5
porów
400g
serka topionego śmietankowego
1
cebula
1
ząbek czosnku
natka
z pietruszki
1,5l
wody
sól
pieprz
olej
vegeta
Wykonanie:
1. Mięso
z łopatki zmielić maszynką do mielenia.
2. Pory
dokładnie umyć, białą część pokroić w krążki, a cebulę i czosnek drobno
posiekać. Serek topiony pokroić w grubszą kostkę.
3. Na
rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem i mięso mielone, następnie dodać
pory i chwilę dusić. Całość przełożyć do garnka, wlać wodę, zagotować, dodać
sól, pieprz, vegetę i serek topiony. Gotować na małym ogniu aż do rozpuszczenia
serka.
4. Zupę porową podawać z grzankami i posiekaną natką z
pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz