niedziela, 11 lutego 2018

Zupa porowa z mięsem


Niezwykle aromatyczna zupa przygotowana na bazie słodko - ostrego pora, sycącego mielonego mięsa, podana z chrupiącymi złocistymi grzankami to doskonały pomysł szybki, mocno rozgrzewający obiad na jesienne i zimowe dni. 

Składniki:

500g mięsa wieprzowego z łopatki
5 porów
400g serka topionego śmietankowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
natka z pietruszki
1,5l wody
sól
pieprz
olej
vegeta

Wykonanie:

1. Mięso z łopatki zmielić maszynką do mielenia.

2. Pory dokładnie umyć, białą część pokroić w krążki, a cebulę i czosnek drobno posiekać. Serek topiony pokroić w grubszą kostkę.

3. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem i mięso mielone, następnie dodać pory i chwilę dusić. Całość przełożyć do garnka, wlać wodę, zagotować, dodać sól, pieprz, vegetę i serek topiony. Gotować na małym ogniu aż do rozpuszczenia serka.

4. Zupę porową podawać z grzankami i posiekaną natką z pietruszki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz