niedziela, 11 lutego 2018

Brzoskwiniowy rarytas


Orzeźwiające brzoskwiniowo – cytrynowe ciasto z bitą śmietaną i kruchymi waflowymi rurkami oblanymi czekoladą.

Składniki:

Biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
szczypta soli

Masa śmietanowa:
600ml śmietany 30%
400g mascarpone
1/2 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:
2 puszki brzoskwiń
1 cytrynowa galaretka
260g rurek waflowych z polewą czekoladową

Poncz:
1/2 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka cukru pudru
5ml zapachu arakowego
30ml spirytusu

Wykonanie:

1. Biszkopt
Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywno, dodać żółtka, a następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dodać olej, całość dokładnie wymieszać, ciasto przełożyć do okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 25 minut.

2. Masa śmietanowa
Śmietaną ubić na sztywno z cukrem pudrem, cały czas miksując dodać porcjami mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy.

3. Poncz
Wszystkie składniki ponczu połączyć i dokładnie wymieszać.

4. Galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wody i pozostawić do lekkiego stężenia. Brzoskwinie odsączyć z zalewy.

5. Biszkopt przełożyć ponownie do tortownicy i nasączyć ponczem. Posmarować 1/3 masy śmietanowej, ułożyć połówki brzoskwiń a obwód (przy brzegu wzdłuż obręczy) tortownicy obłożyć rurkami waflowymi. Środek wypełnić pozostałą ilością masy śmietanowej. Na wierzchu masy śmietanowej ułożyć pokrojone połówki brzoskwiń i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki.





2 komentarze: