Orzeźwiające
brzoskwiniowo – cytrynowe ciasto z bitą śmietaną i kruchymi waflowymi rurkami
oblanymi czekoladą.
Składniki:
Biszkopt:
3
jajka
1/2
szklanki cukru
1
łyżka mąki ziemniaczanej
1/2
szklanki mąki pszennej
1
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1
łyżka oleju
szczypta
soli
Masa
śmietanowa:
600ml
śmietany 30%
400g
mascarpone
1/2
szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
2
puszki brzoskwiń
1
cytrynowa galaretka
260g
rurek waflowych z polewą czekoladową
Poncz:
1/2
szklanki wody
sok
z 1/2 cytryny
1
łyżka cukru pudru
5ml
zapachu arakowego
30ml
spirytusu
Wykonanie:
1. Biszkopt
Białka
ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywno, dodać żółtka, a następnie mąki
wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dodać olej, całość dokładnie wymieszać,
ciasto przełożyć do okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm. Piec w piekarniku
nagrzanym do 170 stopni około 25 minut.
2. Masa
śmietanowa
Śmietaną
ubić na sztywno z cukrem pudrem, cały czas miksując dodać porcjami mascarpone.
Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy.
3. Poncz
Wszystkie
składniki ponczu połączyć i dokładnie wymieszać.
4. Galaretkę
rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wody i pozostawić do lekkiego stężenia. Brzoskwinie
odsączyć z zalewy.
5. Biszkopt
przełożyć ponownie do tortownicy i nasączyć ponczem. Posmarować 1/3 masy
śmietanowej, ułożyć połówki brzoskwiń a obwód (przy brzegu wzdłuż obręczy)
tortownicy obłożyć rurkami waflowymi. Środek wypełnić pozostałą ilością masy
śmietanowej. Na wierzchu masy śmietanowej ułożyć pokrojone połówki brzoskwiń i
zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki.
Wygląda pięknie.
OdpowiedzUsuńCudo :)
OdpowiedzUsuń