niedziela, 11 lutego 2018

Kurczak a la caprese


Delikatne mięso z piersi z kurczaka zapiekane ze smakami tradycyjnej włoskiej sałatki na bazie świeżych, dojrzewających w słońcu pomidorów, pachnącej, aromatycznej bazylii i sera prosto z Italii.

Składniki:

2 pojedyncze piersi z kurczaka
240g mozzarelli
2 pomidory
14 liści świeżej bazylii
masło do wysmarowania formy
sól
pieprz
słodka czerwona papryka

Wykonanie:

1. Każdą z piersi kurczaka naciąć poprzecznie w siedmiu miejscach, oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawić na około 30 minut.

2. Pomidory pokroić w plastry (14 plastrów), mozzarellę również pokroić na 14 plastrów.

3. Piersi przełożyć do formy wysmarowanej masłem, każde nacięcie wypełnić plastrem sera, pomidora i liściem bazylii.

4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.






2 komentarze:

  1. Ewa Korzeniowska Należy do grupy Sprawdzone i pyszne potrawy12 lutego 2018 09:06

    Robiłam bardzo smaczny polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaczne już kiedyś robiłam :)

    OdpowiedzUsuń