Bardzo
aromatyczny, wyrazisty w smaku gulasz z drobiowych żołądków z dodatkiem kolorowych papryk, pieczarek i marchewki oraz mocno wyczuwalnym
smakiem mieszanki przypraw curry to świetna propozycja dania jednogarnkowego.
Składniki:
1kg
drobiowych żołądków
2
cebule
2
ząbki czosnku
200g
kolorowej papryki
100g
pieczarek
100g
marchewki
400g
passaty pomidorowej
1
szklanka bulionu drobiowego
4
ziarna ziela angielskiego
3
liście laurowe
1
łyżeczka ostrej papryki
1
łyżeczka słodkiej papryki
1
łyżeczka curry
2
łyżki masła
4
łyżki natki z pietruszki
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Papryki umyć,
pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę, a wyczyszczone i umyte pieczarki w plasterki. Cebulę, czosnek drobno posiekać i
przesmażyć na maśle, dodać marchewkę startą na tarce o dużych oczkach, paprykę, pieczarki, podlać bulionem drobiowym i chwilę smażyć.
2. Żołądki oczyścić,
umyć, pokroić na połówki, zalać gorącą wodą tak aby je przykryć. Dodać liście
laurowe, ziele angielskie i gotować około 60 minut. Po tym czasie wlać pomidorową passatę, dodać papryki, curry i
podsmażone warzywa. Dusić około 15-20 minut. Doprawić solą, pieprzem, dodać
posiekaną natkę z pietruszki i całość dokładnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz