Domowy
chlebek bez konserwantów, żadnych ulepszaczy, z mocno wyczuwalnym szpinakiem w
postaci pesto z aromatyczny czosnkiem, chrupiącymi orzeszkami to idealna
propozycja dla lubiących zdrowe, domowe wypieki.
Składniki:
250g
mąki kukurydzianej
240g
mąki pszennej
7g
suszonych drożdży
2
łyżeczki cukru
2
jajka
100ml
wody
100ml
mleka
80g
masła
1
łyżeczka soli morskiej
masło
do wysmarowania keksówki
Pesto
szpinakowe:
130g
liści świeżego szpinaku
90g
orzeszków ziemnych solonych
80ml
oliwy z oliwek
2
ząbki czosnku
100g
startej mozzarelli
2
łyżki soku z limonki
świeżo
zmielony pieprz
sól
Wykonanie:
1. Mąki przesiać do
miski, dodać drożdże, cukier, sól, jajka i rozpuszczone masło oraz ciepłe mleko wymieszane z wodą. Ciasto zagnieść do
jednolitej, sprężystej konsystencji. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
2. Pesto szpinakowe:
Szpinak, orzeszki, czosnek, mozzarellę, przełożyć do
blendera, wlać oliwę, sok z limonki i zmiksować, doprawić solą i pieprzem.
3. Wyrośnięte ciasto
rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 cm x 50 cm, a następnie pociąć na
28 mniejszych prostokątów. Każdy z prostokątów posmarować pesto szpinakowym i
ułożyć pionowo w wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówce
o wymiarach 12 cm x 30 cm. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
4. Po tym czasie
wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez
około 45 minut.
Uwielbiam szpinak! A to wygląda rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńWow! Rewelacyjnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńJaki piękny w przekroju! Cudo :)
OdpowiedzUsuń