piątek, 2 lutego 2018

Wytrawne galette z cukinią i białym serem


Słodko - słona tarta o nieregularnych chrupiących brzegach, z cienką warstwą świeżej cukinii położonej na warstwie sera z dodatkiem ziół to świetny pomysł na szybki w przygotowaniu, całoroczny obiad.

Składniki:

Ciasto:
120g masła extra
150g mąki pszennej
100g mąki razowej
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka cukru pudru
1/2  łyżeczka soli

Dodatkowo:
350g cukinii
230g białego półtłustego sera
4-5 łyżek śmietany 18%
1 cebula dymka
1 ząbek czosnku
3 łyżki natki z pietruszki
1 łyżka masła
suszona bazylia
sól
pieprz
jajko do posmarowania brzegów
1 łyżka sezamu do posypania brzegów tarty
oliwa do wysmarowania blachy

Wykonanie:

1. Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką, a następnie zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut.

2. Cukinię umyć i pokroić w cienkie plasterki.

3. Biały ser przełożyć do miski, dodać śmietanę, rozetrzeć widelcem, następnie dodać natkę z pietruszki, drobno posiekaną cebulę i czosnek. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

4. Po tym czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną oliwą i wyłożoną papierem do pieczenia,  rozwałkować na kształt koła o średnicy około 35 cm. Środek ciasta wyłożyć serowym nadzieniem, pozostawiając przy brzegu około 3-4 cm marginesu. Na serze ułożyć plasterki cukinii w dachówkę (tak aby jeden zachodził na drugi). Cukinię posmarować rozpuszczonym masłem i posypać suszoną bazylią. Pozostawiony margines zawinąć do środka delikatnie dociskając, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.

5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 40-45 minut.





1 komentarz: