Słodko - słona tarta o nieregularnych chrupiących
brzegach, z cienką warstwą świeżej cukinii położonej na warstwie sera z
dodatkiem ziół to świetny pomysł na szybki w przygotowaniu, całoroczny obiad.
Składniki:
Ciasto:
120g masła extra
150g mąki pszennej
100g mąki razowej
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka cukru pudru
1/2
łyżeczka soli
Dodatkowo:
350g cukinii
230g białego półtłustego sera
4-5 łyżek śmietany 18%
1 cebula dymka
1 ząbek czosnku
3 łyżki natki z pietruszki
1 łyżka masła
suszona bazylia
sól
pieprz
jajko do posmarowania brzegów
1 łyżka sezamu do posypania brzegów tarty
oliwa do wysmarowania blachy
Wykonanie:
1. Ciasto:
Wszystkie składniki
ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką, a następnie zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut.
2. Cukinię umyć i pokroić w cienkie plasterki.
3. Biały ser przełożyć do miski, dodać śmietanę, rozetrzeć
widelcem, następnie dodać natkę z pietruszki, drobno posiekaną cebulę i
czosnek. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
4. Po tym czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę do
pieczenia wysmarowaną oliwą i wyłożoną
papierem do pieczenia, rozwałkować na
kształt koła o średnicy około 35 cm. Środek ciasta wyłożyć serowym nadzieniem, pozostawiając
przy brzegu około 3-4 cm marginesu. Na serze ułożyć plasterki cukinii w dachówkę
(tak aby jeden zachodził na drugi). Cukinię posmarować rozpuszczonym masłem i
posypać suszoną bazylią. Pozostawiony margines zawinąć do środka delikatnie
dociskając, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez
około 40-45 minut.
wygląda obłędnie ... :)
OdpowiedzUsuń