Pachnące
cynamonem, na bazie świeżych gruszek, masy śmietanowej i klasycznego biszkoptu ciasto to doskonała propozycja dla fanów owoców
sezonowych podanych w postaci chłodnego deseru.
Składniki:
Biszkopt
:
3
jajka
1/2
szklanki cukru
1
łyżka budyniu śmietankowego
1/2
szklanki mąki pszennej
1
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta
soli
Masa
gruszkowa:
2kg
dojrzałych gruszek
3
galaretki o smaku gruszkowym
2
łyżki żelatyny
Masa
śmietanowa:
2
łyżki cukru pudru
2
śmietan-fixy
Dodatkowo:
cynamon
zielone
perełki cukrowe
Wykonanie:
1. Biszkopt
Białka
ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno.
Następnie dodać żółtka, mąkę wymieszane z proszkiem do pieczenia i budyniem. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 24 cm x 24 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.
2. Masa gruszkowa
Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w
kostkę i przełożyć do garnka. Prażyć do momentu aż owoce się rozpadną. Następnie dodać galaretki i
rozrobioną żelatynę (żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, pozostawić do
napęcznienia, następnie podgrzać dodając 2
łyżki wody, dokładnie wymieszać). Całość dokładnie wymieszać i
doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować!
3. Masa śmietanowa
Mikserem ubić śmietanę na sztywno, następnie dodać
cukier puder i śmietan-fix, dokładnie wymieszać szpatułką.
4. Składanie ciasta
Na biszkopt przełożyć masę gruszkową, wstawić do
lodówki na około 30 minut. Po tym czasie na masę gruszkową wyłożyć masę
śmietanową i wyrównać szpatułką z ząbkami. Na wierzchu posypać cynamonem i
udekorować perełkami z cukru. Wstawić do lodówki.
Cudownie wygląda i na pewno też tak smakuje :)
OdpowiedzUsuń