Wyśmienite,
lekkie i mega truskawkowe ciasto dla wszystkich, którzy kochają wyjątkowy smak tych
orzeźwiających owoców, uważanych za jedne z afrodyzjaków.
Składniki:
Spód:
200g
ciastek herbatników „czarnych”
80g
masła extra
Masa
serowa:
2
żółtka
1/2
szklanki cukru pudru
100g
masła extra
600g
serka homogenizowanego waniliowego
2
łyżki żelatyny
12
łyżek mleka
200ml
śmietany 30%
Mus
truskawkowy:
400g
truskawek
1
galaretka truskawkowa
1/4
szklanki wody
Dodatkowo:
100g
truskawek pokrojonych w plasterki na boki torcika
Wykonanie:
1. Spód
Ciastka
zmiksować w malakserze, dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Wyłożyć
spód tortownicy (u mnie kształt serca o wymiarach 19 x 22 cm) i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie obłożyć brzeg tortownicy
plasterkami truskawek.
2. Masa
serowa
Żółtka
utrzeć z cukrem i masłem, dodać serek waniliowy, a na końcu żelatynę rozrobioną
w mleku. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do przygotowanej masy. Całość
dokładnie wymieszać i przełożyć do tortownicy. Wstawić do lodówki na około 30 minut.
3. Mus
truskawkowy
Galaretkę
rozrobić w gotującej wodzie. Truskawki zmiksować blenderem (zostawić kilka na
dekorację), zagotować i dodać przygotowaną galaretkę. Wystudzony mus
truskawkowy wylać na wierzch masy serowej. Wstawić do lodówki na około 30
minut. Przed podaniem udekorować świeżymi truskawkami.
Cudo :) mniam
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńSuper :-) pysznie wyglada i pewnie tak samo smakuje :-) :-)
OdpowiedzUsuńFantastyczny :)
OdpowiedzUsuńwygląda cudownie ;)
OdpowiedzUsuńWow! Wygląda jak marzenie! Moje ulubione truskawki:)
OdpowiedzUsuń