Proste
i szybkie w przygotowaniu danie na bazie soczystego, niezwykle aromatycznego
łososia w towarzystwie pachnącej cytrusami pasty koperkowej z migdałową nutą
podanej na chrupiącej bagietce. Smakuje rewelacyjnie i wygląda niezwykle elegancko.
Idealne danie na romantyczną kolacje we dwoje.
Składniki:
400g
fileta z łososia
4
łyżeczki musztardy najlepiej miodowej
2
łyżeczki musztardy francuskiej
1
łyżeczka soli
4
łyżki ginu
2
pęczki kopru
1
cytryna
Pasta
koperkowa:
sok
z 1 cytryny
4
pęczki koperku
150g
migdałów
2
łyżki oliwy
sól
i pieprz do smaku
bułka
bagietka
Wykonanie:
1. Marynata
Musztardy,
sól i gin mieszamy ze sobą. Marynujemy łososia ułożonego na folii aluminiowej i posypujemy posiekanym koprem. Na wierzchu układamy plasterki cytryny, zawijamy
całość w folię aluminiową i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po upływie tego
czasu łososia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25
minut.
2. Pasta
Do
blendera wsypujemy koper, migdały, oliwę, sok z cytryny i blendujemy.
Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pastę przekładamy do obręczy w
kształcie serca i formujemy na talerzu, dekorujemy migdałem.
3. Bagietkę
kroimy na kawałki o szerokości około 2 cm. Następnie pieczywo rumienimy na suchej
patelni grillowej na złoto-brązowy kolor.
4. Łososia
podajemy na talerzu z dodatkiem pasty koperkowej w kształcie serca i bagietki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz