niedziela, 11 lutego 2018

Rustykalna tarta z gruszkami, chrupiącymi orzeszkami i czekoladą


Szybkie w przygotowaniu, pachnące cynamonem ciasto na bazie świeżych gruszek, chrupiących delikatnie słonych orzeszków, które idealnie komponują się ze słodką, mleczną czekoladą to moja propozycja na owocowe, sezonowe ciasto.

Składniki:

Ciasto:
250g mąki pszennej
130g masła
1 jajko całe
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli

Dodatkowo:
500g gruszek (waga po obraniu)
250g batonu snickers
2 łyżki cukru brązowego
2 łyżeczki cynamonu
cukier + jajko do posmarowania i posypania brzegów
cukier puder do posypania tarty
oliwa do wysmarowania blachy

Wykonanie:

1. Gruszki obrać, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w plasterki, posypać cukrem  i cynamonem.

2. Batony snickers pokroić w kawałki o grubości około 0,5 cm.

3. Ciasto
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką i zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną oliwą i wyłożoną papierem do pieczenia, rozwałkować na kształt koła o średnicy około 35-40 cm. Środek ciasta wyłożyć kawałkami snickersa, oraz plasterkami gruszki pozostawiając przy brzegu około 3-4 cm marginesu. Pozostawiony margines zawinąć do środka delikatnie dociskając, smarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem i cynamonem.

4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut. Tartę ostudzić i posypać cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz