Szybkie
w przygotowaniu, pachnące cynamonem ciasto na bazie świeżych gruszek,
chrupiących delikatnie słonych orzeszków, które idealnie komponują się ze
słodką, mleczną czekoladą to moja propozycja na owocowe, sezonowe ciasto.
Składniki:
Ciasto:
250g mąki pszennej
130g masła
1 jajko całe
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
Dodatkowo:
500g gruszek (waga po obraniu)
250g batonu snickers
2 łyżki cukru brązowego
2 łyżeczki cynamonu
cukier + jajko do posmarowania i posypania
brzegów
cukier puder do posypania tarty
oliwa do wysmarowania blachy
Wykonanie:
1. Gruszki obrać, pozbawić
gniazda nasiennego, pokroić w plasterki, posypać cukrem i cynamonem.
2. Batony snickers pokroić w
kawałki o grubości około 0,5 cm.
3. Ciasto
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej
miski, posiekać siekaczką i zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym
czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną oliwą i
wyłożoną papierem do pieczenia, rozwałkować na kształt koła o średnicy około 35-40 cm. Środek ciasta wyłożyć kawałkami snickersa, oraz
plasterkami gruszki pozostawiając przy brzegu około 3-4 cm marginesu.
Pozostawiony margines zawinąć do środka delikatnie dociskając, smarować
roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem i cynamonem.
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
około 40-45 minut. Tartę ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz