sobota, 24 lutego 2018

Tiramisu


 Kawowe ciasto o smaku włoskiego deseru na bazie migdałowego likieru amaretto.

Składniki:

600g podłużnych biszkoptów
kakao

Krem:
350 g serka mascarpone
700 ml śmietany kremówki 36%
5 żółtek
8 łyżek cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
6 łyżek mleka

Poncz:
400 ml wrzątku
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
80 ml likieru amaretto 
50 ml spirytusu
10 ml aromatu migdałowego

Wykonanie:

1. Poncz:
Przygotować kawę, następnie ją ostudzić i przelać do miseczki, dodać amaretto, spirytus, aromat migdałowy i dokładnie wymieszać.

2. Krem:
Każde jajko zanurzyć w szklance z wrzątkiem na około 10 sekund żeby pozbyć się ryzyka salmonelli. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na bardzo gładką i puszystą masę. Dodawać stopniowo mascarpone, ubijać aż krem będzie miał jednolitą konsystencję. W drugiej misce ubić na sztywno śmietanę, pod koniec ubijania dodać namoczoną i rozpuszczoną w mleku żelatynę. Następnie śmietanę dodać do wcześniej przygotowanej masy z mascarpone. Masę delikatnie wymieszać szpatułką i podzielić na 3 równe części.

3. Na dnie formy o wymiarach 24 x 24 cm ułożyć jedną warstwę podłużnych biszkoptów nasączonych ponczem (zanurzyć biszkopt na 1 sekundę w ponczu) , rozsmarować 1/3 kremu, posypać cienko kakao i  ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów, rozsmarować drugą część kremu, posypać kakao, ułożyć ostatnią warstwę nasączonych biszkoptów, rozsmarować resztą kremu, udekorować za pomocą szprycy i posypać kakao.

4. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na noc.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz