Kawowe ciasto o smaku włoskiego deseru na bazie migdałowego
likieru amaretto.
Składniki:
600g podłużnych biszkoptów
kakao
Krem:
350 g serka mascarpone
700 ml śmietany kremówki 36%
5 żółtek
8 łyżek cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
6 łyżek mleka
Poncz:
400 ml wrzątku
400 ml wrzątku
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
80 ml likieru amaretto
50 ml spirytusu
10 ml aromatu migdałowego
Wykonanie:
1. Poncz:
Przygotować kawę, następnie ją ostudzić i przelać do
miseczki, dodać amaretto, spirytus, aromat migdałowy i dokładnie wymieszać.
2. Krem:
Każde jajko zanurzyć w szklance z wrzątkiem na około 10 sekund
żeby pozbyć się ryzyka salmonelli. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na bardzo gładką i puszystą masę.
Dodawać stopniowo mascarpone, ubijać aż krem będzie miał jednolitą
konsystencję. W drugiej misce ubić na sztywno śmietanę, pod koniec ubijania dodać namoczoną i
rozpuszczoną w mleku żelatynę. Następnie śmietanę dodać do wcześniej przygotowanej masy z mascarpone. Masę delikatnie wymieszać
szpatułką i podzielić na 3 równe części.
3. Na dnie formy o wymiarach 24 x 24 cm ułożyć jedną warstwę podłużnych
biszkoptów nasączonych ponczem (zanurzyć biszkopt na 1 sekundę w ponczu) ,
rozsmarować 1/3 kremu, posypać cienko kakao i
ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów, rozsmarować drugą część
kremu, posypać kakao, ułożyć ostatnią warstwę nasączonych biszkoptów,
rozsmarować resztą kremu, udekorować za pomocą szprycy i posypać kakao.
4. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz