sobota, 24 lutego 2018

Sałatka gyros z kurczakiem


Warstwowa, wyrazista w smaku sałatka z kurczakiem w przyprawie gyros, z kukurydzą, ogórkami, ostrą czerwoną cebulą w smakowitym sosie na bazie majonezu i keczupu to ciekawy pomysł na szybką imprezową sałatkę i sycące drugie śniadanie.

Składniki:

500g fileta z kurczaka
2 czerwone cebule
1 puszka kukurydzy
400g ogórków konserwowych
600g pekińskiej kapusty
przyprawa do gyrosa
2 łyżki klarowanego masła
ketchup
majonez
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Fileta umyć, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do gyrosa, odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na rozgrzanym klarowanym maśle do złocistego koloru, a następnie pozostawić do wystudzenia.

2. Cebulę i ogórki pokroić w drobną kostkę.

3. Kukurydzę odsączyć z zalewy, a kapustę pekińską poszatkować.

4. Składniki sałatki układać warstwami: połowa fileta z kurczaka, 4 łyżki ketchupu, ogórek, czerwona cebula, 4 łyżki majonezu, pozostałą ilość fileta, połowa kapusty pekińskiej, sól, pieprz, 3 łyżki ketchupu, kukurydza i pozostała ilość kapusty pekińskiej.

5. Wstawić do lodówki żeby smaki się przegryzły.




1 komentarz: