Warstwowa, wyrazista w smaku sałatka z kurczakiem
w przyprawie gyros, z kukurydzą, ogórkami, ostrą czerwoną cebulą w smakowitym sosie na bazie
majonezu i keczupu to ciekawy pomysł na szybką imprezową sałatkę i sycące
drugie śniadanie.
Składniki:
500g fileta z kurczaka
2 czerwone cebule
1 puszka kukurydzy
400g ogórków konserwowych
600g pekińskiej kapusty
przyprawa do gyrosa
2 łyżki klarowanego masła
ketchup
majonez
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Fileta umyć, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą
do gyrosa, odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na rozgrzanym
klarowanym maśle do złocistego koloru, a następnie pozostawić do wystudzenia.
2. Cebulę i ogórki pokroić w drobną kostkę.
3. Kukurydzę odsączyć z zalewy, a kapustę pekińską
poszatkować.
4. Składniki sałatki układać warstwami: połowa
fileta z kurczaka, 4 łyżki ketchupu, ogórek, czerwona cebula, 4 łyżki majonezu,
pozostałą ilość fileta, połowa kapusty pekińskiej, sól, pieprz, 3 łyżki
ketchupu, kukurydza i pozostała ilość kapusty pekińskiej.
5. Wstawić do lodówki żeby smaki się przegryzły.
jak pięknie podana :)
OdpowiedzUsuń