Aromatyczny
filet z kurczaka w słodko-ostrej marynacie z dodatkiem orzechowej nuty, podany
na dzikim ryżu z bardzo wyrazistym sosem bazyliowo-musztardowym to świetny
pomysł na pełnowartościowy, łączący wiele smaków obiad.
Składniki:
1
podwójna pierś z kurczaka
125g
dzikiego ryżu
Marynata:
40g
orzeszków ziemnych solonych
2
ząbki czosnku
1/2
papryczki chilli
2
łyżki miodu
sok
z połowy cytryny
skórka
starta z połowy cytryny
3
łyżki świeżej posiekanej kolendry
3
łyżki oliwy z oliwek
pieprz
Sos
bazyliowy:
50g
listków świeżej bazylii
2
żółtka
1
łyżka musztardy francuskiej
1
łyżka musztardy miodowej
45ml
oliwy z oliwek
15ml
soku z cytryny
1
łyżka miodu
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Marynata:
Do
malaksera wrzucić orzeszki, dodać miód i miksować do momentu uzyskania
konsystencji masła orzechowego. Następnie dodać pokrojony czosnek, papryczkę,
sok i skórkę z cytryny, oliwę z oliwek i całość zmiksować. Doprawić pieprzem,
dodać posiekaną kolendrę i wszystko dokładnie wymieszać.
2. Piersi
z kurczaka umyć, podzielić na dwie części i na każdej z piersi wykonać nacięcia
w odległości około 1 cm. Następnie obtoczyć w marynacie i odstawić do lodówki na
około 30 minut. Po tym czasie każdą pierś zawinąć w folię aluminiową, podlać pozostałą
marynatą, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
3. Sos
bazyliowy:
Liście
bazylii przełożyć do malaksera, dodać szczyptę soli i zmiksować. Następnie
dodać musztardy, żółtka i cały czas miksując dodawać stopniowo oliwę z oliwek,
miksować do uzyskania gęstej konsystencji. Doprawić miodem, sokiem z cytryny,
pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na około 20-30 minut.
4. Ryż
ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Pierś podawać z ryżem polanym
bazyliowym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz