Kruche ciasteczka ze świeżymi borówkami i orzeźwiającym cytrynowym kremem to propozycja małego słodkiego
deseru ze świeżymi owocami, który idealnie pasuje do aromatycznej kawy w gronie
najbliższych.
Składniki:
Ciasto :
350g mąki pszennej
160g masła ekstra
90g cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 żółtko
1 całe jajko
1/3 łyżeczki proszku dopieczenia
masło do wysmarowania foremek
bułka tarta do posypania foremek
Masa budyniowo-cytrynowa:
1
budyń śmietankowy
250
mleka
50ml
soku z cytryny
3
łyżki cukru
100g
masła extra
400g
świeżych borówek
cukier
puder do posypania
Wykonanie:
1. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukry, kawałki
pokrojonego masła i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtko, jajko, zagnieść
i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce
przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wyciąć
formą krążki i przełożyć do foremek o średnicy 9 cm wysmarowanych olejem i
posypanych bułką tartą. Tartaletki piec
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.
2. Masa
budyniowo - cytrynowa:
Połowę mleka zagotować z
cukrem, drugą połowę wymieszać z budyniem. Po zagotowaniu mleka z cukrami dodać
mleko wymieszane z budyniem, ugotować jak budyń. Następnie do jeszcze ciepłego budyniu wlać
sok z cytryny, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Masło
utrzeć i stopniowo dodawać cały czas miksując wcześniej ugotowany cytrynowy
budyń aż do momentu uzyskania konsystencji kremu.
3. Tartaletki
napełnić masą budyniowo - cytrynową, ułożyć borówki i lekko posypać cukrem
pudrem. Wstawić do lodówki na około jedną godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz